RIJEČKI OGRANAK PGS-a

Podstanarstvo je goruće pitanje: PodstanaRi su građani kojima društvo mora pomoći

Damir Cupać

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

Do 2020. godine Grad Rijeka planira izgraditi nešto manje od 300 POS-ovih stanova. Mislim da je jako dobro znati koji su uvjeti za natjecanje za mogućnost kupnje takvih stanova i koja je procedura predaje zahtjeva. Postoji još jedan poticajni model, a to je državno subvencioniranje kredita koje i te kako može biti poticajno za mlade ljude, pojasnio je Pilepić.



RIJEKA – Predsjednica riječkog ogranka PGS-a Tea Mičić Badurina najavila je da je jučer održana tribina na temu PodstanaRi u Mjesnom odboru Zamet samo prva u nizu kako bi građani Rijeke dobili odgovore na pitanja vezana uz gorak život u postanarstvu.


– To je samo jedna od tema za koju smo ocijenili da i te kako zaslužuju našu pažnju. Nakon što smo proveli anketu kako bi vidjeli što građane muči, a napravili smo to da se maknemo od visoke politike, dobili smo informacije o najvećim problemima s kojima se želimo pozabaviti kao stranka koja želi pomoći građanima Rijeke. Nastojat ćemo kvalitetnim informiranjem pomoći građanima Rijeke, pogotovo onima mlađe dobi, izjavila je Mičić Badurina.


Gradska vijećnica PGS-a Ana Trošelj i član Predsjdništva te stranke Damir Pilepić sve one, kako si pojasnili, koji žive sa starcima ili su podtsnari, informirali su o riječkom programu poticane stanogradnje, POS-u, koji im omogućava da po puno povoljnijim uvjetima od klasičnog stambenog kredita dođu u posjed prve nekretnine.




– Do 2020. godine Grad Rijeka planira izgraditi nešto manje od 300 POS-ovih stanova. Mislim da je jako dobro znati koji su uvjeti za natjecanje za mogućnost kupnje takvih stanova i koja je procedura predaje zahtjeva. Postoji još jedan poticajni model, a to je državno subvencioniranje kredita koje i te kako može biti poticajno za mlade ljude, pojasnio je Pilepić.


Članica Predsjedništva riječkog ogranka PGS-a Nasrin El Gharni naglasila je da je jednako tako važno upoznati sve građane na prava koja imaju kao podstanari.


– Povratne informacije koje smo dobili nakon provedene ankete pokazale su da se najmoprimci suočavaju s čitavim nizom problema koi prostiču iz nedovoljne informiranosti i njihove i najmodavaca. Jednako tako, želimo obavijestiti građane na sva prava koja imaju iz socijalnog programa Grada Rijeke, a ona su subvencioniranje najamnine, troškova grijanja, električne energije… Važno je ponavljati prava koja ljudi imaju i mi ćemo to činiti. Najveći problemi koji muče podstanarsku populaciju su neimanje prava na sigurnost jer dosta njih nema potpisane ugovore, suočeni su s visokim najamninama, lošim uvjetima stanovanja, a najteže prolaze kada su podstanari samohrani roditelji i građani koji imaju kućne ljubimce. Problem podstanarstva je često na marginama, a riječ je o gorućem pitanju koje treba riješiti jer je stambeno zbrinjavanje presudno za demografsku obnovu i radnu mobilnost što je Rijeci kao studentskom gradu i te kako bitno, ili bi trebalo biti, zaključila je El Gharni.