Zaposlena logopetkinja

Pod logopedskim tretmanom oko 70 kastavskih vrtićara

Andrea Bralić

Logopetkinja prof. Dubravka Pezo Vidović

Logopetkinja prof. Dubravka Pezo Vidović

Procjenom je bilo obuhvaćeno 82 od 345 djece u dobi od 3 do 7 godina, a nakon opservacije, krenuli smo s tretmanom, ističe prof. Dubravka Pezo Vidović, logopetkinja kastavskog vrtića



KASTAV Početkom ove godine Dječji vrtić »Vladimir Nazor« Kastav dobio je logopeda, a ovaj oblik nadstandarda u predškolskom odgoju Grad Kastav sufinancira s 150 tisuća kuna. Kastavska djeca dosad su stručnu pomoć logopeda imala u školi jer u Osnovnoj školi »Milan Brozović« rade pedagog, psiholog, logoped i socijalni pedagog.


No, s obzirom na činjenicu da sve veći broj mališana ima poteškoća u govoru, za što je nužna što ranija intervencija i stručna pomoć već u predškolskoj dobi, donesena je odluka o zapošljavanju logopeda u vrtiću čime i predškolski i školski programi u Kastvu imaju standarde koji nadilaze većinu istih ustanova u Hrvatskoj.


Nakon mjesec dana rada u kastavskom vrtiću, logopetkinja prof. Dubravka Pezo Vidović ističe da se tijekom siječnja radila logopedska procjena i opservacija djece za koju je postojala sumnja da imaju odstupanja u govorno-jezičnom razvoju.





Kastavski vijećnici donijeli su odluku o sufinanciranju programa obavezne predškole za 2018./2019. pedagošku godinu, a koji se provodi izvan redovnog programa u iznosu od 445 kuna po djetetu mjesečno. Program predškole je obvezan za svu djecu u godini prije polaska u osnovnu školu. U ovoj pedagoškoj godini upisima u program predškole podliježu djeca koja su rođena do 31. 3. 2013. godine, a točan broj znat će se ovih dana. Program predškole trajat će od 1. veljače do 31. svibnja u popodnevnim satima u prostorijama glavnog objekta Dječjeg vrtića »Vladimir Nazor« Kastav.



– Najveći dio odstupanja nastaje u najranijem djetinjstvu pa je od iznimne važnosti pružanje logopedske pomoći upravo u tom periodu. Zbog toga je značajno da stručnu pomoć logopeda mogu dobiti upravo djeca predškolske populacije. Posao logopeda u vrtiću podrazumijeva rad na komunikacijskim poremećajima, poremećajima tečnosti govora u što spadaju mucanje i brzopletost, poremećajima izgovora, jezičnim poremećajima različite etiologije, poremećajima glasa te oralno-laringealnim funkcijama te rehabilitaciji slušanja i govora djece oštećena sluha.


Procjenom je bilo obuhvaćeno 82 djece od ukupno 345 djece u dobi od tri do sedam godina, a nakon završene opservacije, logopedskim tretmanom, praćenjem te savjetovanjem roditelja o načinima kako poticati govorno-jezični razvoj djeteta bit će obuhvaćeno 73 djece kastavskog vrtića, ističe prof. Pezo Vidović.


S obzirom na kronični nedostatak logopeda na tržištu rada, a koji se pojavljuje i u riječkom KBC-u, kastavski roditelji mogu odahnuti jer su mališani s poteškoćama od sada pod stručnom skrbi od najranije dobi, pa sve do osnovnoškolskih godina.