Projekt vrijedan 2,2 milijuna kn

Počinje katastarska izmjera naselja Marinići

Andrej Petrak

Snimio Silvano JEŽINA

Snimio Silvano JEŽINA

Predviđeno trajanje projekta je pet godina, a jedna od prvih aktivnosti koje se očekuju nakon otvaranja radova je avionsko snimanje područja obuhvaćenog izmjerom



VIŠKOVO  Katastarsku izmjeru na području katastarskih općina Marinići i Srdoči otvorili su načelnica Viškova Sanja Udović i voditelj Službe katastarskih izmjera i izvedbe katastarskih operata pri Državnoj geodetskoj upravi Mladen Pandža.Predviđeno trajanje projekta je pet godina, a jedna od prvih aktivnosti koje se očekuju nakon otvaranja radova je avionsko snimanje područja obuhvaćenog izmjerom.U općini Viškovo jedino je naselje Marinići preostalo kao područje na kojem katastarsko i gruntovno stanje nije ujednačeno. Katastarskom izmjerom bit će obuhvaćeno područje od 294 hektara i 1769 izgrađenih objekata.Vrijednost radova procjenjuje se na 2.200.000 kuna, od čega 30 posto financira Državna geodetska uprava, a 70 posto Općina Viškovo. Radovi na katastarskoj izmjeri, temeljem prethodno provedenog postupka javne nabave povjereni su tvrtki Geoprojekt iz Opatije.



Mještani naselja Marinići pozvani su da se u srijedu, 11. listopada, odazovu Zboru mještana, koji će biti održan u 18 sati u Domu Marinići. Ondje će se moći informirati o načinu obilježavanja katastarskih čestica, vremenu snimanja, radnom vremenu ureda tijekom cijelog vremena trajanja izmjere i svim drugim informacijama u vezi katastarske izmjere. Sve informacije o izmjeri mještani će moći dobiti u uredovno radno vrijeme u Uredu za katastarsku izmjeru, koji će biti smješten u prizemlju Doma Marinići, u prostoru dostupnom starijim osobama i osobama s invaliditetom. Dodatne informacije bit će pravovremeno dostupne i na službenoj internetskoj stranici Općine Viškovo www.opcina-viskovo.hr te u općinskom Glasniku.





   – Katastarsku izmjeru u naselju Marinići vrlo smo dugo čekali i mještani su pokazali strpljivost po ovom pitanju. Realizacija ovog projekta od velike je važnosti za mještane i gospodarstvenike općine Viškovo, posebice naselja Marinići. Izmjerom i usklađenjem stanja u prostoru planiraju ostvariti pozitivni učinci uspostavom učinkovite zemljišne administracije, koja će osigurati pravnu sigurnost, potaknuti i ubrzati usporene procese investicijskih ulaganja, poboljšati funkcioniranje tržišta nekretnina i realizaciju projekata mještana, rekla je načelnica Sanja Udović.Naglasila je lijepu suradnju s Državnom geodetskom upravom od samog početka.- Otkad smo im iznijeli ideju do sklapanja ugovora suradnja se odvijala na zavidnoj razini. Sporazum smo postigli u vrlo kratkom roku, pojasnila je načelnica Udović.Mladen Pandža iz Državne geodetske uprave naglasio je da je sređivanje zemljišnih evidencija temelj napretka i gospodarskog razvoja svake sredine. – Bez pravog temelja nema dobre gradnje, a katastarska izmjera pomaže u povećanju prometa i vrijednosti nekretnina te ujedno daje pravnu sigurnost građanima, poručio je Pandža, koji je građanima uputio poziv da se odazovu ovom projektu, u koji se krenulo radi njih.


Otvorenju radova na katastarskoj izmjeri nazočili su predstavnici izvođača radova direktora tvrtke Geoprojekt Opatija Branka Manojlovića i Ljiljane Matišić, predstavnice područnog ureda za katastar Rijeka.