Filmovi iz 24 zemlje

Počinje Stiff – prvi međunarodni festival studentskog filma u Rijeci

Davor Mandić

Festival će od 28. do 30. svibnja ugostiti 44 filma različitih dužina i žanrova u glavnom te 17 filmova u eksperimentalnom programu, odabranih među 600 prijavljenih naslova



RIJEKA » Studentske filmove više se ne može poistovjećivati s amaterizmom. Tako smatraju u Studentskom kulturnom centru Sveučilišta u Rijeci, u kojem su zamislili Međunarodni studentski filmski festival. Zamišljeno – učinjeno: rezultat je festival koji će u Rijeci od sutra, 28. svibnja, pa do 30. svibnja ugostiti 44 filma iz 24 zemlje svijeta u glavnom programu i 17 filmova u eksperimentalnom. Glavni program svoje je mjesto našao u Art-kinu »Croatiji«, a eksperimentalni u Galeriji SKC-a u Palachu.


  Festival je najavljen na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Art-kinu, a najavili su ga u ime SKC-a Zoran Baljak, zatim Maša Drndić, uz Sanju Marjanović selektorica festivala, te suorganizator Marin Lukanović.


  Baljak se pohvalio s čak 600 prijavljenih filmova iz cijelog svijeta, pri čemu je selektorski tim imao težak posao izdvajanja najboljih. To je potvrdila i Maša Drndić, objasnivši da su u obzir mogli doći filmovi nastali u posljednje dvije i pol godine, a koje su napravili studenti. Inače dominiraju studenti filmskih akademija, ali ima i radova studenata drugih usmjerenja.




  Ideja festivala nije bila svrstavanje po formi, nego tematsko grupiranje. Pa će se tako filmovi prikazivati – neovisno o tome jesu li dokumantarni, igrani ili animirani, pa čak i eksperimentalni – u šest cjelina: Dileme, Čudne ljubavi, Putovanja, Tišine, Gradovi i Pobune.


  Uz broj prijava, zavidna je i razina produkcijiskih uvjeta u kojima su filmovi snimani, rekao je Marin Lukanović.


  – Nije to više amaterizam, to su visokovrijedni filmovi, snimani u dobrim uvjetima, u rangu profesionalnog filma – rekao je Lukanović, dodavši da im ovogodišnji budžet nažalost nije dozvolio i ugošćivanje autora, ali da se nadaju to popraviti u sljedećoj godini.


  Inače je izostala značajnija prijava studenata iz regije, kako je potvrdila Drndić, što organizatori objašnjavaju moguće lošom komunikacijom između škola i samih studenata, dok je »vani« ta komunikacija bolja, obzirom da su škole obično i distributeri filmova svojih studenata. Teza je to koju bi se dalo obraditi i na kakvoj tribini, što nije isključeno u sljedećim izdanjima festivala, za koja se planiraju, bude li sredstava, i razne radionice, gostovanja i širi spektar popratnih programa.


  No za pohvalu je bio interes riječkih studenata za radionicu filmske kritike kod kritičara Dejana Durića, pa će 10 odabranih polaznika pisati kritike i tijekom festivala, koje će se moći čitati na adresi www.stiff.uniri.hr, gdje se može naći katalog i druge razne informacije o festivalu.