Performans Vlaste Delimar

Počeo festival Smoqua: Što su Riječani i turisti rekli o ‘pravu na orgazam iznad 60-e’?

Davor Mandić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj



RIJEKA Izlog dućana ženske konfekcije Futura nova u ulici Ante Starčevića u Rijeci naizgled je prazan. Naime, u njemu osim jednog prozirnog plastičnog stolca nema onoga što u izlozima takvih dućana očekujemo: lutke obučene u odjeću koju valja prodati kupcima.


No nije tu riječ o inventuri ili, nedajbože, početku kraja još jednog dućana; riječ je o pripremljenom terenu za performans Vlaste Delimar “Pravo na orgazam iznad 60-e”, koji se održava u kontekstu 3. međunarodnog festivala queer i feminističke kulture Smoqua.


Vlasta Delimar stiže u najavljeno vrijeme u 15 sati i ulazi u izlog, obučena u kostim naglašeno cvjetnog uzorka, držeći karticu s natpisom: “Pravo na orgazam iznad 60-e”. I odmah kreće interakcija. Prolaznici reagiraju na natpis i Delimar u izlogu, pa tako i stranci, pogotovo nakon što Delimar okrene karticu i na njoj se ukaže isti tekst na engleskom jeziku.




Jedna prolaznica, turistica, poželjela je razmijeniti i nekoliko riječi s umjetnicom pa je ušla u izlog i podržala pravo starijih žena na seks i orgazam. Druga prolaznica, časna sestra, samo se kratko zadržala ispred izloga i produljila dalje.


U publici je bila i bugarska umjetnica Boryana Rossa, koja će sutra (petak) također u kontekstu Smoque održati svoj performans, pa smo je upitali za komentar.


– Ja sam žena i trebam orgazme. I to je prvi nivo povezivanja s ovim radom. Naravno, ja sam mlađa od umjetnice, ali i ja imam preko 40 godina i razumijem drugačiji generacijski odnos prema seksu, odnosno ideju da samo mladi imaju seks i orgazme, a da kasnije to nestaje, da žene, valjda, tebaju ići u samostane, ili da muškarci moraju biti s jako mladim curama.


Što nije istina, naravno. Tako da se povezujem i na toj razini, razmišljajući o svojoj budućnosti i prošlosti – rekla je Rossa. 



Ispred izloga bila je i jedna od organizatorica Smoque, Milijana Babić iz Udruge Građanke/ni svom gradu.


– Naša organizacija treću godinu zaredom surađuje na festivalu Smoqua. Ove godine predstavljamo radove dviju umjetnica, renomirane hrvatske umjetnice Vlaste Delimar i interdisciplinarne bugarske umjetnice s njujorškom adresom Boryane Rosse.


Obje u prvom licu propituju koncepte norme, normalnosti i normativnosti, što je krovna tema ovogodišnjeg festivala. Vlasta Delimar u svom performansu zauzima mjesto koje inače zauzimaju lijepe i mlade, ali plastične i nijeme lutke i zagovara pravo na orgazam žena starije dobi.


U petak se družimo s Boryanom Rossom, koja će predstaviti rad Madonna of the External Silicone Breast u Križanićevoj 6a u 18 sati, gdje će sat vremena ranije početi razgovor umjetnice i Zvonimira Dobrovića – rekla je Milijana Babić.