Potok

Počelo rušenje zgrade Elektromaterijala: Do 2021. godine tamo će niknuti luksuzni hotel

Marinko Glavan

Hotel će biti dio internacionalnog lanca, a imat će između 150 i 160 soba

Hotel će biti dio internacionalnog lanca, a imat će između 150 i 160 soba

Hotel će biti dio internacionalnog lanca, imat će između 150 i 160 soba, a zgrada će se, gledano od razine sjevernog dijela, sastojati od prizemlja i šest etaža. Vlasnik zgrade Elektromaterijala i okolnog zemljišta je tvrtka Rijeka Property, ujedno i investitor u gradnji novog kompleksa

RIJEKA Započeli su radovi na uklanjanju nekadašnje upravne zgrade Elektromaterijala, na čijem mjestu će duž Cambierijeve ulice biti izgrađen novi hotelski kompleks, s podzemnom garažom, parkom i trgom na spoju s Ulicom Viktora Cara Emina. Vlasnik zgrade Elektromaterijala i okolnog zemljišta je tvrtka Rijeka Property, ujedno i investitor u gradnji novog kompleksa koji bi, prema riječima Mladena Zonjića iz tvrtke Obligo koncept koja vodi projekt, trebao biti dovršen do sredine 2021. godine.

Zasad traju predradnje za rušenje zgrade Elektromaterijala, zbog čega je zatvoren i parking uz zgradu.


– Započeli smo s organizacijom prometa, postavili osnovnu zaštitu, a slijedi postavljanje privremene prometne signalizacije, nakon čega će započeti uklanjanje postojeće zgrade, za što smo ishodili sve potrebne dokumente, kaže Zonjić.


Parkiralište će biti izvan funkcije do završetka radova na rušenju zgrade, a potom će biti ponovo otvoreno, ali samo privremeno, do ishođenja građevinske dozvole za gradnju hotela i početka radova, što u Obligo konceptu očekuju u lipnju ili srpnju iduće godine.





Sam hotel, kaže Zonjić, bit će dio internacionalnog lanca hotela, imat će između 150 i 160 soba, a zgrada će se, gledano od razine sjevernog dijela, na križanju s Ulicom Viktora Cara Emina, sastojati od prizemlja i šest etaža, od kojih će najviša biti isključivo za tehničke potrebe objekta, dok će s južne strane imati dodatne etaže, dijelom podzemne, u kojima će biti smještena garaža.


– Kapacitet garaže ovisit će o tome hoće li geotehnička ispitivanja pokazati da se može izgraditi i još jedna potpuno podzemna etaža garaže. U tom slučaju, pored kapaciteta koje moramo osigurati za potrebe hotela, garaža će biti otvorena i za javnost, kaže Zonjić.


Sukladno nedavno usvojenim Izmjenama i dopunama Detaljnog plana uređenja Potoka, na lokaciji duž Cambierijeve ulice bit će rekonstruirana cijela površina, koja obuhvaća izgradnju hotela i podzemne garaže, uz izgradnju dodatnog kolničkog traka na potezu od ulaza u KBC Rijeka do spoja s Vukovarskom ulicom i Ulicom Viktora Cara Emina, gdje će, sjeverno od nove zgrade, biti uređen trg površine oko 400 metara kvadratnih te zelene površine na južnoj strani.



Nova zgrada, potvrdio je Zonjić, visinom neće odstupati od okolnih zgrada, a dva najviša kata pritom će biti uvučena u odnosu na donje katove, kako bi se osigurala osunčanost u Cambierievoj te zbog toga neće biti vidljivi s nogostupa uz zgradu. Navedenom intervencijom doživljaj visine bi se, prema objašnjenju Gradskog odjela za urbanizam, tijekom javne rasprave o izmjenama i dopunama DPU-a, omogućio kao na građevinu od četiri etaže što je manje od postojećih okolnih zgrada.


Garaža bi, prema odredbama DPU-a, trebala imati minimalno 100 parkirališnih mjesta, no pokažu li ispitivanja mogućnost izgradnje još jedne, potpuno podzemne etaže, taj bi kapacitet bio otprilike dvostruko veći, što bi omogućilo otvaranje garaže za javnost. Izgradnjom kompleksa očekuje se i smanjenje prometnih gužvi u Cambierijevoj ulici jer će na zapadnoj strani biti izgrađen dodatni prometni trak.


Radovi na izgradnji kompleksa, procjenjuje Zonjić, trebali bi biti završeni do sredine 2021. godine, kada se očekuje i otvaranje hotela.