Rekonstrukcija

Počeli radovi na pročelju Palače Šećerane u “Benčiću”, jedne od najljepših baroknih građevina

Jasmin Đečević

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Zahvatima se neće mijenjati gabariti, vanjski izgled i nosiva konstrukcija, već se novi sadržaj, uz što manje intervencija, smješta u prostor



RIJEKA Radovi na obnovi Palače šećerane u kompleksu »Benčić« u punom su jeku, a ovih dana je postavljena i vanjska skela kako bi se počelo s uređenjem pročelja tog predivnog zdanja.


Rekonstrukcija Palače šećerane vrijedna je gotovo 45 milijuna kuna, od čega je iz EU fondova stiglo nešto više od 28 milijuna, dok se ostatak izdvaja iz gradskog proračuna.


Uređenje Upravne zgrade nekadašnje riječke šećerane, koju često nazivaju najljepšom baroknom palačom na ovim prostorima, jedan je od ključnih infrastrukturnih dijelova projekta Europske prijestolnice kulture, a po dovršetku radova u nju će useliti Muzej grada Rijeke.





»Zahvati na rekonstrukciji postojećeg prostora za potrebe galerijskog prostora planiraju se tako da se ne mijenjaju gabariti, vanjski izgled i nosiva konstrukcija objekta, već da se novi sadržaj, uz što manje intervencija, smješta u prostor. Na taj način zadržavaju se osnovna obilježja građevine, a ona se korištenjem transformira za novu funkciju. Uvode se novi sigurnosni i tehnički sustavi koji omogućuju suvremeno korištenje i razvoj muzejskih aktivnosti.


Ulazni prostor nalazi se u sredini prizemlja uz južno pročelje. U prizemlju, uz južno pročelje, smješteni su poslovni prostori. Prvi i drugi kat bit će izložbeni prostori muzeja. Na drugom katu, u velikoj dvorani i manjem tzv. lovačkom salonu, moći će se odvijati i razna kulturna događanja. Na trećem katu bit će prostori za rad kustosa i ostalog pratećeg osoblja. U potkrovlju bit će tehnički prostori muzeja i spremišta. Izvest će se i novo stubište za potrebe evakuacije uz istočno pročelje zgrade«, navode iz Grada Rijeke.



Izvođač radova je tvrtka VG5 iz Slovenije, a očekuje se da sve bude gotovo do kraja 2019. godine.


Za obnovu broda Galeb i Palače šećerane Rijeci je na natječaju bespovratno odobreno gotovo 69 milijuna kuna iz europskog Fonda za regionalni razvoj u sklopu operativnog programa Konkurentnost i kohezija.