Uređuje se

Počela energetska obnova Doma kulture u Čavlima

Sanja Gašpert

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Uređuje se fasada, postavlja nova stolarija i novi krov, kao dio projekta koji sufinancira Europska unija



ČAVLE – U Čavlima je započela realizacija projekta energetske obnova Doma kulture, točnije prva faza cjelokupnog projekta obnove ovog objekta, a koja je ukupno, s građevinskim radovima, dokumentacijom i nadzorom vrijedna 4,5 milijuna kuna.


Radove izvodi V.D.I. d.o.o. Rijeka, a nadzor provodi Centurio d.o.o. Rijeka. Prva faza projekta koji se dijelom sufinancira sredstvima Europske unije obuhvaća energetsku obnovu, odnosno uređenje fasade, novu stolariju i novi krov.


U unutrašnjosti će se kompletna rasvjeta zamijeniti novom, energetski učinkovitom led rasvjetom. Prema informacijama iz Općine Čavle, rezultat energetske obnove bit će novi vizualni identitet zgrade te ušteda od 70 posto u energentima.




Rok izvođenja radova je 180 radnih dana, što znači da bi radovi mogli biti završeni najkasnije do kraja tekuće godine.


Ukupna vrijednost projekta je 4.550.989,72 kuna, a od toga je 1.551.216,41 kuna sufinancirana bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, sukladno ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava koji je Općina Čavle potpisala 23. travnja 2019. godine s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja te Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao posredničkim tijelima tijekom provedbe projekta u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.


U sklopu Javnog poziva za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2019. godinu raspisanog od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Općina Čavle osigurala je sredstva u iznosu od 1.320.147,85 kuna. Ostatak iznosa financira Općina Čavle kreditnim zaduženjem.