Protive se gradskim planovima

Pobuna prodavača na riječkoj tržnici: “Za godinu dana bit će nas upola manje”

Orjana Antešić

Foto: Silvano Ježina

Foto: Silvano Ježina

Inicijativa novog tržničkog koncesionara, ali i riječkih gradskih urbanista i Mjesnog odbora Luka ide u pravcu da bi se sva fiksna prodajna mjesta, a to znači kiosci i natkriveni betonski pultovi između prvog i drugog paviljona uklonili



RIJEKA –  Jutros se na glavnoj riječkoj placi traži apaurin više.


Među zakupcima kioska i štandova, pogotovo u Verdijevoj, čuje se graja, vika i bijes oko najavljenog premještaja prodajnih mjesta između prvog i drugog paviljona, koje planiraju u Rijeka plusu. Kupci i prodaja voća i povrća danas su u drugom planu, izgleda. 


Inicijativa novog tržničkog koncesionara, ali i riječkih gradskih urbanista i Mjesnog odbora Luka ide u pravcu da bi se sva fiksna prodajna mjesta, a to znači kiosci i natkriveni betonski pultovi između prvog i drugog paviljona uklonili. Ideja je da bi se na prostoru Verdijeve mogli biti samo drveni stolovi koji bi se svakog dana iznova postavljali i uklanjali. 




Ogorčenju sadašnjih zakupaca kioska nema kraja jer padaju sa konja na magarca, a i taj magarac zvani drveni štand, kako kažu, skuplje će ih doći nego sada kiosk. Drugi se pitaju jesu li gradski oci i oni koji su zaduženi da podignu standard tržnice, barem je tako najavljeno, uopće svjesni što će se dogoditi kad se uklone natkriveni betonski pultevi koji ih sada koliko-toliko štite kad tim prolazom »zakrešu« refuli bure.


 Podsjetimo, razlog zbog kojeg bi se sva fiksna prodajna mjesta makla iz Verdijeve je vizija da se prostor oko Kazališnog trga dodatno otvori i  »prodiše«.Kivni su zakupci i na nove suncobrane koji bi trebali dati nov vizualni identitet riječkim tržnicama, svi unificirani i u zeleno-bež varijanti. Jer, činjenica je da zakupci sada imaju i koriste svoje suncobrane, a ove nove koje u Rijeka plusu nabavljaju, naravno, morali bi plaćati.


Spominju se i nove digitalne vage, koje navodno u Rijeka plusu, također planiraju nabaviti. Ista shema kao i suncobrani. Nove vage, novo plaćanje.


Pitaju se zakupci, od kojih su neki već dobar kus godina na tržnici, i to svaki dan, ne bi li Gradu, ako je već najavio ulaganje i poboljšanje standarda na tržnici, bilo dugoročnije isplativije, ali i bolje rješenje da su prostore oko paviljona pokušali fiksno natkriti.


– Vidjet ćete, u ovo doba iduće godine bit će dvostruko manje prodavača na pijaci. I ovako nas je sve manje, kaže jedna ljutita prodavačica iz Verdijeve.


Danas kada zatvore svoje štandove zakupci sa glavne riječke tržnice, doznajemo, okupit će se kako bi artikulirali i zajednički formirali stavove uoči sastanka sa predstavnicima Rijeka plusa, Odjela za urbanizam Grada Rijeke i MO Luka na ovu vruću, vruću temu.