Marijan Čančarević

Pobožni riječki načelnik: S policajcima se moli prije sastanaka, a sad si gradi i kapelicu

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot Provjereno, Nova TV

Foto Screenshot Provjereno, Nova TV



Riječka Prva policijska postaja uskoro dobiva kapelicu, zahvaljujući njihovom pobožnom načelniku Marijanu Čančareviću. Kako javlja Index, majstori već stavljaju knauf, a naručena su i dva kipa Majke Božje i dvije tapecirane stolice. Članovi policijskog sindikata tvrde da ih je Čančarević izbacio iz njihova ureda, pod izgovorom da mu treba prostor za kapelicu.


Index piše kako će se u službenim policijskim prostorijama povremeno odvijati mise zornice, a da Čančarević, navodno, prije sastanaka s podređenima “maše tamjanom, a pristutni moraju moliti”.


Marijan Čančarević sve je upite skrenuo na Policijsku upravu primorsko-goransku, odakle je stiglo pojašnjenje.




“Zbog duhovnih potreba djelatnika u dogledno je vrijeme u planu uređenje molitvenog prostora namijenjenog pripadnicima vjerskih konfesija – kršćanske, muslimanske i judaističke. Uređenje i opremanje navedenog prostora bilo bi realizirano dobrovoljnim radom te u suradnji s predstavnicima vjerskih zajednica.


Što se tiče dijela upita koji se odnosi na održavanje zornica obavještavamo da se sukladno planu angažmana i rada policijskog kapelana zornice održavaju u jutarnjim satima, prije radnog vremena u ustrojstvenim jedinicama na području ove Policijske uprave.


Inače, za sve poginule i umrle djelatnike ove Policijske uprave i članove njihovih obitelji redovito se održavaju svete mise jednom mjesečno u sklopu djelovanja Policijske kapelanije sv. Vid”, odgovorili su Indexu iz PU primorsko goranske.


Napominju da su predstavnicima reprezentativnih sindikata, koji su to zatražili, osigurali i opremili adekvatan prostor za rad. Za razliku od Policijske uprave, u Sindikatu policijskih službenika strogo osuđuju ovakvo ponašanje načelnika policijske postaje. Najavljuju da će zatražiti postupanje od Službe za unutarnju kontrolu MUP-a. Smatraju da načelnik takvim ponašanjem zloupotrebljava položaj, ponaša se protuzakonito i protuustavno.



“Naime, čl. 41. Ustava RH, koji je najviši pravni akt, jasno i nedvosmisleno državu Hrvatsku definira sekularnom, a što se prvenstveno mora odnositi na državne institucije koje bi trebale djelovati bez afirmiranja ili glorificiranja bilo kakvih religioznih dogmi, obreda ili običaja.


Ustavom je također zajamčeno da svatko ima pravo na rad i da su svi pred zakonom jednaki i svima su bez obzira na boju kože, porijeklo, religijsku pripadnost zajamčena jednaka prava, kako kršćaninu, tako i muslimanu, pravoslavcu, ateistu, hinduistu ili bilo kojoj drugoj osobi druge vjeroispovijesti”, reakcija je Sindikata policijskih službenika s potpisom predsjednika Marija Puškarića, javlja Index.


Marijan Čančarević na svom radnom stolu drži sliku Alojzija Stepinca, raspelo i kipić anđela, kako se to vidi i iz priloga Provjerenog, u kojem je davao izjavu o problemu s narkomanima u Rijeci. Prilog Provjerenog dostupan je OVDJE, a izjava Marijana Čančarevića kreće od 8.29 min nadalje.