Sudbina tornja - ni stanovi, ni hotel, već poslovni prostori

Plodine sele upravu u neboder Tower centra

Robert Frank

Vlasnik Plodina Mile Ćurković planira objediniti upravu i prateće službe, za što bi unajmio 5.000 četvornih metara prostora, što je gotovo pola nebodera na Pećinama



RIJEKA Trgovački lanac Plodine, potvrdio nam je vlasnik Mile Ćurković, zainteresiran je za ulazak u najam pola stambeno-poslovnog tornja Tower centra na Pećinama.


Kako nam je objasnio, namjera je Plodina na jednom mjestu objediniti upravu i sve ostale prateće službe koje sada poslovne aktivnosti obavljaju na više lokacija.


Plodine, kao jedan od najvećih i najuspješnijih domaćih trgovačkih lanaca, trenutno ima 70 otvorenih prodajnih centara po cijeloj Hrvatskoj.




S obzirom na poslovne planove koji i dalje uključuju ulaganje u otvaranje novih centara, Ćurković objašnjava da nikakva kupnja poslovnih prostora ne dolazi u obzir.


Čeka se odgovor


– Ne želimo na taj način vezati kapital koji nam služi isključivo za nove investicije. Upravo zato planiramo unajmiti 5.000 četvornih metara poslovnih prostrora. Oko 4.000 »kvadrata« nam treba odmah, a još 1.000 četvornih metara želimo imati u pričuvi jer će nam uslijed stalnog širenja sigurno zatrebati. Također, naš je interes da u najam uzmemo potpuno uređene poslovne prostore. O tome smo informirali talijanske vlasnike Towera i sada čekamo njihov odgovor, rekao nam je Ćurković.


Stambeno-poslovni toranj Tower, kao dio velikog trgovačkog centra, već godinama, otkad je izgrađen, zjapi prazan. Unatoč povremenim upitima potencijalnih investitora za njegov otkup ili dovršetak gradnje, vlasnika zasad nije mijenjao. Toranj ima ukupnu površinu od 12 tisuća četvornih metara pa se može pretpostaviti da će, ukoliko se postigne dogovor vlasnika s Ćurkovićem, Plodine u dugoročni najam uzeti gotovo polovinu katova i ukupne površine.


Pada vrijednost


Cijena tornja, zbog krize i recesije, ali i činjenice da već godinama propada te zahtijeva dodatna ulaganja, postupno se smanjuje. Prema nekim procjenama, trenutna tržišna vrijednost tornja iznosi oko šest milijuna eura, a za njegovo stavljanje u funkciju trebalo bi uložiti još četiri milijuna. Nakon što im je Ćurković dao poslovnu ponudu za najam prostora, vlasnici Towera, hrvatska tvrtka Policentro Rijeka čiji su osnivači Talijani, morat će odlučiti hoće li konačno toranj staviti u funkciju, pa makar i njegovim »komadanjem« na više dijelova.



Na rang listi velikih hrvatskih trgovačkih lanaca, riječke Plodine nalaze se na drugom mjestu, odmah nakon Konzuma. Za prvih šest mjeseci 2012. ukupni prihod Plodina je milijardu i pol kuna, dobit oko 20 milijuna, a broj zaposlenih oko 3.100. Za 2011. godinu ukupni prihod Plodina iznosio je tri milijarde kuna, dobit 45 milijuna, a broj zaposlenih oko 2.900.