Čekaju ventile

Plinska cijev pukla prije devet mjeseci, Starčevićeva još nije obnovljena: U Energu tvrde da postoji razlog

Marinko Glavan

Betonska zakrpa umjesto kamenih  ploča u Starčevićevoj ulici

Betonska zakrpa umjesto kamenih ploča u Starčevićevoj ulici

U Energu čekaju isporuku 15 posebnih ventila što će se ugraditi na određenim lokacijama u gradu, a sve kako bi se izbjegla situacija poput one u Starčevićevoj ulici, kad je zbog   kvara cijeli grad ostao bez opskrbe prirodnim plinom

 RIJEKA  Iako je od pucanja glavne plinske cijevi u Starčevićevoj ulici u centru Rijeke prošlo gotovo devet mjeseci, radovi na sanaciji kamenog popločenja ulice još nisu izvedeni.

Umjesto svijetlih kamenih ploča kakvima je popločena Starčevićeva, u nastavku Korza, na mjestu gdje je pukla cijev, do danas je ostala ružna siva betonska »zakrpa«, za koju je nakon iskopa i sanacije oštećene cijevi bilo rečeno kako se radi o privremenom rješenju, te da će kamene ploče biti vraćene na svoje mjesto.


Prilikom puknuća plinske cijevi, krajem rujna prošle godine, podsjećamo, cijela je Rijeka ostala bez opskrbe plinom, a prilikom sanacije oštećenja došlo je do požara u kojemu su ozlijeđena dvojica radnika.


Osim što nagrđuje omiljeno šetalište svih Riječana, betonska zakrpa posebno smeta stanarima okolnih zgrada koji već dulje od pola godine čekaju da se njihovoj ulici vrati prvobitan izgled. Neki od njih obratili su se i našoj redakciji s pitanjem kada će kamene ploče biti napokon vraćene na njihovo mjesto te je li privremeno rješenje postalo trajno.




Isto pitanje uputili smo Sanjinu Kiriginu, dirktoru Energa, čiji su radnici i kooperanti izvodili radove na sanaciji oštećene cijevi u Starčevićevoj.


– Nije riječ o trajnom rješenju, kameno popločenje će biti obnovljeno. Razlog zbog kojeg to dosad nije učinjeno je taj što smo odlučili nabaviti petnaest posebnih ventila koji će biti montirani na točno određenim pozicijama, upravo kako bi izbjegli situaciju kakvu smo imali nakon pucanja cijevi u Starčevićevoj. Tada je zbog tog kvara cijeli grad ostao bez opskrbe prirodnim plinom, a ugradnjom tih ventila moći ćemo trenutačno reagirati i isključiti samo pojedine dijelove mreže, na kojima je nastalo oštećenje. Jedna od lokacija na kojima će se ventili ugrađivati je i ova u Starčevićevoj, stoga bi bilo besmisleno postavljati kamene ploče prije ugradnje, pa ih za koji mjesec ponovno skidati. Čim ventil na toj poziciji bude ugrađen, ulica će biti vraćena u prvobitno stanje – rekao je Kirigin, ipak ne navodeći konkretne rokove, već samo da je u tijeku postupak nabave ventila.


Dobro je da Energo ulaže u plinsku mrežu i na taj način opskrbu plina čini sigurnijom, no devet mjeseci je sigurno bilo i više nego dovoljno vremena da se ventili nabave i ugrade, a Starčevićeva obnovi, jer ipak je riječ o ulici koja zajedno s Korzom čini najreprezentativniji dio grada.