Brdo uživanja

Platak ide naprijed: Pretprošlog ljeta nula, a već ovog – 200 tisuća kuna

Sanja Gašpert

Gužva pred žičarom na Platku u ljetnim mjesecima bila je česta slika  V. KARUZA/Arhiva NL

Gužva pred žičarom na Platku u ljetnim mjesecima bila je česta slika V. KARUZA/Arhiva NL

Prije tri godine krenula je transformacija Platka iz skijališta u izletište, što se pokazalo kao pun pogodak – broj posjetitelja ovoga ljeta udvostručen je u odnosu na lani, a prihodi su tri puta veći od ljeta 2016. godine kada su iznosili 80 tisuća kuna



Posljednjeg ljetnog vikenda, 16. i 17. rujna, bit će održani Dani otvorenih vrata Regionalnog sportsko-turističkog centra Platak, u organizaciji Primorsko-goranske županije i Goranskog sportskog centra (GSC), najavili su to na jučerašnjoj konferenciji za novinare predstavnici organizatora.


– Cilj ove manifestacije popularizacija objekata i sadržaja na Platku, a istovremeno će događanje biti i u Delnicama. U sklopu ova dva dana, svi sportski objekti na Platku i u Delnicama bit će dostupni građanima po popularnim cijenama, pa će tako, primjerice sat korištenja bazena u Delnicama stajati svega jednu kunu, vožnja žičarom na Platku deset kuna, a isto toliko građani će trebati izdvojiti i za pet vožnji tubing stazom na Platku, kao i za najam dva bicikla u vremenu od jednog sata. Ovom manifestacijom zatvaramo ovogodišnju ljetnu sezonu i pozivamo sve građane na vikend uživanja na našem brdu uživanja – kazao je direktor GSC-a Alen Udovič.



Novinarima se obratio i pročelnik Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ-a Valeriji Jurešić, koji je kazao kako se u protekle tri godine integrirala ponuda na Platku, što je dovelo do brojnih događanja i novih sadržaja, među kojima koncerata, ponude djelatnosti raznih udruga, pa i sektora tehničke kulture, a ujedno je krenula i autobusna vikend linija iz Rijeke za Platak, pa Platak postaje interesantan u svako doba godine.




– Od 2015. do 2017. godine ulaganja su pomalo padala, ali su učinci rasli, tako da danas nemamo potrebe za povećanjem subvencija prema GSC-u, jer im prihodi rastu, a posebno nas veseli podrška u razvoju Platka na svim razinama – kazao je Jurešić.



Porasli prihodi


Na konferenciji za novinare, predstavnici Županije osvrnuli su se i na proteklu ljetnu sezonu na Platku, ulaganja i daljnje planove.


– Posljednje tri do četiri godine često ponavljamo rezultate koje smo ostvarili na Platku i svaki puta sami sebe iznenadimo koliko su oni dobri, posebice mislim na ljetnu sezonu. Ovogodišnja je ljetna sezona na Platku nadmašila sva naša očekivanja, pa je tako broj posjetitelja u odnosu na lani poduplan, a financijski rezultati i do tri puta su veći od ljeta 2016. godine, koje je bilo rekordno. Primjerice, prihodi u ljeto 2015. godine iznosili su nula kuna, prošlo ljeto 80 tisuća, a ovo ljeto, do danas, više od 200 tisuća kuna.


Posebno nas veseli da Platak u posljednje tri godine, koliko intenzivnije ulažemo u njega, postaje izletište broj jedan u Hrvatskoj, na koje dolaze izletnici iz cijele Hrvatske, ali i iz drugih dijelova Europe i svijeta. Platak ide prema cilju da živi 365 dana u godini, da ima posjetitelje sva 52 vikenda u godini.


Uspješna promjena


Prije tri godine krenula je transformacija Platka iz skijališta u izletište, što se pokazalo kao pun pogodak, jer ovogodišnje tri veće manifestacije bilježile su posjećenost između tri i četiri tisuće građana svaka, čime se na ovom području može pohvaliti još jedino Rujevica – kazao je zamjenik primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić.


Dodao je kako bi se uskoro pred županijskim vijećnicima mogla naći i odluka o izgradnji akumulacije, što će odrediti daljnji smjer Platka i svakako produžiti zimsku sezonu.


– Platak postaje izletište koje spaja kontinentalnu i primorsku Hrvatsku i za daljnje korake s prijedlozima i programima ići ćemo i prema nadležnim ministarstvima, među kojima i Ministarstvu turizma. Veliki potencijal je Nacionalni park Risnjak i pokušat ćemo s nadležnim ministarstvima dogovoriti korake da Platak postane ulaz u NP Risnjak – kazao je Boras Mandić.