Nezavisni sindikat pomoraca

Plaće pomorcima treba dodatno povećati

Darko Pajić

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Kako se navodi u priopćenju Nezavisnog sindikata pomoraca vrlo je važno i potpisivanje novog Nacionalnog kolektivnog ugovora, jer po važećem ugovoru nisu obvezne isplate božićnice, regresa, a kamoli uskrsnice na koju radnici Jadrolinije nikada nisu imali pravo unatoč dobrim poslovnim rezultatima



RIJEKA Kako se plaće  u Jadroliniji nisu povećavale od 2008. godine, a na snazi je Nacionalni kolektivni ugovor iz 1996. godine Nezavisni sindikat pomoraca putničkih brodova Hrvatske (NSPPBH) je zadovoljan povećanjem plaća od 5 posto, ali napominjemo da se još mora naći prostora za povećanje plaća pomoraca na brodovima, koje uvelike zaostaju za plaćama dijela radnika u podršci.


Kako se navodi u priopćenju Nezavisnog sindikata pomoraca vrlo je važno i potpisivanje novog Nacionalnog kolektivnog ugovora, jer po važećem ugovoru nisu obvezne isplate božićnice, regresa, a kamoli uskrsnice na koju radnici Jadrolinije nikada nisu imali pravo unatoč dobrim poslovnim rezultatima.


–  S novom Upravom je u posljednjih 5 mjeseci postignuto nekoliko uspješnih dogovora na dobrobit radnika Jadrolinije i tu treba izdvojiti izjednačavanje koeficijenata šalterskih djelatnika, zapošljavanje stotinu pomoraca u radni odnos na neodređeno vrijeme, isplatu naknada šalterskim djelatnicima, povećanje plaća nakon 10 godina, kao i obvezu potpisivanja Nacionalnog kolektivnog ugovora za pomorce, a zatim i početak pregovora za sklapanje kolektivnog ugovora i za radnike na kopnu. U završnoj smo fazi dogovora o zapošljavanju šalterskih djelatnika koji rade dulje od tri godine u kontinuitetu 12 mjeseci na neodređeno vrijeme, navodi se u priopćenju.