Vijećnica Mosta

Petra Mandić: Riječka gradska uprava ostala je u 20. stoljeću

Damir Cupać

Petra Mandić, Foto: M. GRACIN

Petra Mandić, Foto: M. GRACIN

U Splitu koji je veći od Rijeke za plaće se izdvaja oko 220 milijuna kuna, a u Rijeci oko 235 milijuna kuna, što je skoro četvrtina godišnjeg proračuna, rekla je Mandić



RIJEKA Gradska vijećnica Mosta Petra Mandić pozvala je sve kolege u Gradskom vijeću i gradonačelnika Vojka Obersnela da se omogući drugo čitanje prijedloga nove Odluke o ustrojstvu upravnih tijela Grada Rijeke jer je riječ o važnom dokumentu koji je na razini proračuna.


– Ovom Odlukom ustrojava se još jedan odjel gradske uprave, što znači da će ih Rijeka imati 14, što je više od sličnih gradova kao što je Split koji ih ima 12 ili Osijek 11. U Splitu koji je veći od Rijeke za plaće se izdvaja oko 220 milijuna kuna, a u Rijeci oko 235 milijuna kuna, što je skoro četvrtina godišnjeg proračuna. Na dobrobit je građana Rijeke da se o ovakvoj odluci ne raspravlja na prečac, nego da se iznađu racionalna i učinkovita rješenja, te se možda nešto sredstava uštedi ili građani dobiju bolju uslugu za iste novce, izjavila je Mandić.


Ona je dodala da Most predlaže Gradskom vijeću prihvaćanje zaključka kojim Grad Rijeka iskazuje javni interes za sudjelovanje na projektu »Uvođenje sustava upravljanja kvalitetom u javnu upravu Republike Hrvatske« u okviru Akcijskog plana provedbe Strategije razvoja javne uprave od 14.12.2016. godine.




– Uključivanje gradske uprave Grada Rijeke u ovaj Akcijski plan doveo bi do uvođenja sustava upravljanja kvalitetom, racionalizirao radne procese i smanjio trošak uprave, istodobno bi rasteretio građane i pružio im puno kvalitetniju uslugu, uvjerena je Mandić jer bi se uvođenjem sustava upravljanja kvalitetom u javnu upravu išlo u smjeru razvoja moderne gradske uprave, povećanja ekonomičnosti, ubrzavanja procesa, povećanja kvalitete i transparentnosti rada.


Gradska vijećnica Mosta povukla je paralelu između sporazuma s Ministarstvom regionalnog razvoja u vezi s Urbanom aglomeracijom Rijeka i povlačenjem oko 44 milijuna eura.


– Unatoč tome što je ovakav sporazum potpisan i što se upravo odlučuje o drugačijem ustrojstvu gradske uprave, te dvije stvari se uopće ne povezuju i ne govori se o strategiji povlačenja tog novca, službenicima koji će projekte odrađivati i rukovodiocima koji će za projekte biti odgovorni, ali se zato govori o povećanju broja odjela i pročelnika, koji na nikakav način neće doprinijeti povlačenju ovih sredstava.


Nastavlja se stara praksa koja je dovela do slučaja suspendiranog pročelnika Benca kojeg građani zadnjih godinu dana plaćaju 15.000 kn bruto plaće iako ne radi, a gradonačelnik ga još nije smijenio niti pokrenuo postupak da dobije otkaz, iako se u njegovom slučaju radi o teškoj povredi službene dužnosti. Čini se da je grad Rijeka ostao u 20. stoljeću kad je gradska uprava u pitanju, iako smo duboko zagazili u 21. stoljeće, zaključila je Mandić.