Ispraćaj

Petorka s Drenove jučer se otisnula prema poprištu SP-a: Kamper, harmonika i avantura može početi

David Čarapina

VIDIMO SE ZA TRI TJEDNA – Ekipa s Drenove s najmilijima prije polaska na put / Snimio Silvano JEŽINA

VIDIMO SE ZA TRI TJEDNA – Ekipa s Drenove s najmilijima prije polaska na put / Snimio Silvano JEŽINA

Kristijan Vlah, Dean Cetina, Alen Rožić, Darko Maras i Goran Repka prijeći će 8.500 kilometara za vrijeme njihova trotjednog putovanja do Rusije i nazad



RIJEKA Ispred njih je dug put u sklopu kojeg će kamperom prijeći 8.500   kilometara. Avantura koja se već zbog samih priprema ne zaboravlja. Plan putovanja detaljno se razrađivao, novac skupljao na mjesečnoj bazi od prošle velike nogometne smotre, bilo je i donacija prijatelja.


Jučer je bilo sve spremno. U kamperu se našlo sve nužno za trotjedno putešestvije Rusijom. Navijački rekviziti, posebne, vlastitom rukom izrađene priručne torbice kako bi ono najvažnije uvijek bilo »priljubljeno« uz samo tijelo – dokumenti i naravno ulaznice za sve utakmice hrvatske reprezentacije u skupini.


Sve drugo, kažu, mogu izgubiti. I da, oni nigdje ne idu bez harmonike, oni su ipak Halubajski zvončari kojima je tradicija, pjesma, druženje i zabava na prvom mjestu.


Počelo je 1998.


Kristijan Vlah, Dean Cetina, Alen Rožić, Darko Maras i Goran Repka iz Rijeke i okolice jučer su se »otisnuli«. Uz pršut, masline, »otavić« vina krenuli su put Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji. Na Drenovi je sve započelo slavljeničkom, rođendanskom fešticom jer baš na dan polaska član »petorke iz kampera« Alen Rožić slavio  je  41. rođendan.
– Na ovaj način putujemo od 1998. godine i SP-a u Francuskoj. Otada smo bili na gotovo svim velikim nogometnim smotrama, u Portugalu, Njemačkoj, Austriji, samo smo Brazil preskočili. I da uvijek putujemo kamperom. Tako smo odlučili otići i u Rusiju. Zahvaljujem Damiru Kuzmiću iz Matulja koji nam je jedini imao hrabrosti iznajmiti kamper, svi ostali, kada smo im rekli da imamo plan obilaziti utakmice hrvatske reprezentacije u Rusiji, pronašli su način, nabili cijene, kako bi nas odvratili od takve ideje – ističe jučerašnji slavljenik predstavljajući itinerar putovanja.




Na putu do Kalinjingrada, u kojem Hrvatska igra prvu utakmicu, riječka petorka planira stati u Berlinu i Gdanjsku. Sedamnaestog lipnja iz Kalinjingrada odlaze u Moskvu, a nakon toga kreću za Nižnji Novgorod, potom i za Rostov. Plan im je proći i nedavno otvorenim mostom koji povezuje Rusiju s Krimom, pritom zaobići ratne prostore, ali i posjetiti vinske podrume u Moldaviji.



Nismo za barufu


– Detaljno smo pripremali putovanje, ali nikada ne znaš što te čeka. Informirali smo se po internetskim forumima. Izmjenjivali informacije s ljudima iz Rostova koji su nam rekli da su na njihovim cestama samo jednom vidjeli kamper. Znamo kako se navijači trebaju ponašati, mi nismo ti koji putuju da bi izazivali nerede, mi smo za zabavu, a ne za barufu. Mi volimo nogomet, a na prvenstva odlazimo prvenstveno radi druženja – govori Rožić navodeći neke vrlo važne informacije uoči kretnja na put.


Riječka petorka je spremna, Kristijan Vlah već na harmonici svira i ruske narodne pjesme, nadaju se da je jednako dobro pripremljena i hrvatska reprezentacija. Vjeruju u kvalitete Dalićevih izabranika, pa se tako i nadaju pobjedama. Bude li Hrvatska nastavila svoj put nakon grupne faze natjecanja, ako treba kažu, planiraju se u Rusiju vratiti i avionom.