Početak maškara

Peto godišnje doba: Nakon dizanja zvona slijedi obahajanje Čavala i Jelenja

Sanja Gašpert

foto Sergej DRECHSLER

foto Sergej DRECHSLER

 Dondolaši će organizirati Maškarani Platak, smotru zvončara Grobnišćina zvoni, pusnu tombolu, te će sudjelovati na najvećoj zvončarskoj smotri u Bugarskoj, kamo putuju krajem siječnja



Grobnički dondolaši Danijel Grabar i Danijel Fućak podignuli su sinoć u dvorištu kuće pokojnog Ivana Raka, popularno zvanog Diže na Cipici, u naselju Cernik, zvono kojim su označili početak ovogodišnjih maškaranih događanja na Grobnišćini. Zvono su podignula dvojica dondolaša koji su bili u izboru za najdondolaša 2016. godine, međutim, među njima nije ipak bilo najdondolaša – Vanje Perića, koji je bio odsutan zbog poslovnih obveza.


Brojna događanja


Dizanje zvona na blagdan Sveta tri kralja već je postalo tradicionalno događanje kojim Udruga Grobnički dondolaši označava početak petog godišnjeg doba – pusta. Već danas, u subotu, Grobnički dondolaši kreću u svoje tradicionalno »obahajanje« dviju grobničkih općina, najprije Čavala, a sutra, u nedjelju i susjedne općine Jelenje. Običaj je to koji se provodi već godinama i kojim dondolaši uz zvonjavu svojih zvona pozivaju sumještane da se priključe maškaranim događanjima, a ona ove godine na Grobnišćini nose naziv Maškarani centar Grobnik. Između ostalih, ponovno će, kako je to s veseljem i najavio sinoć u Cerniku jedan od dondolaša Frenki Fućak, u Domu kulture Čavle biti organizirani subotnji maškarani tanci.



– I ove ćemo godine organizirati Maškarani Platak, smotru zvončara Grobnišćina zvoni, pusnu tombolu, ali i sudjelovati na najvećoj zvončarskoj smotri u Bugarskoj, gdje putujemo krajem siječnja. Na toj će smotri i naš dondolaš, Nikola Vrančić, predstaviti svoju kolekciju figurica četrdeset grupa zvončara iz cijele Europe, »Tradicijske maske Europe«. Sudjelovat ćemo i u maškaranim događanjima u okolici, kao i na Riječkom karnevalu, kazao je Fućak.




Predsjednik Udruge Grobnički dondolaši Saša Jovandić najavio je već tradicionalnu humanitarnu akciju prodaje plišanih igračaka, koja će biti održana 11. veljače na riječkom Korzu, a dijelom i na maškaranim događanjima na Grobnišćini. Prema riječima Jovandića, prikupljena sredstva idu za liječenje djevojčice Adrijane Katić.


Običaj dondolanja


Udruga Grobnički dondolaši osnovana je 1999. godine na inicijativu Duška Žeželića i nekolicine članova udruge Čavjanske maškare, a prvi puta su se pojavili na Riječkom karnevalu 2000. godine, kao sastavni dio maske »Grobnički sir« Čavjanskih maškara. Već sljedeće godine nastupili su samostalno s dvadesetak dondolaša. Udruga je osnovana s ciljem da se obnovi i očuva običaj dondolanja, koji su do tada očuvali nekolicina upornih Grobničana koji su u vrijeme mesopusta obilazili sela po Grobnišćini i najavljivali početak maškara.


Udruga danas broji 85 odraslih članova te tridesetak malih dondolaša koji uspješno čuvaju običaj dondolanja na Grobnišćini. Sudionici su brojnih karnevala i smotri u Hrvatskoj i diljem Europe. Svojim zalaganjem i kvalitetnim predstavljanjem postali su jedan od zaštitnih znakova Grobnišćine, koju ističu kao smisao svog postojanja.