Akcija na Korzu

Peticiju za povrat starog voznog reda Autotroleja potpisalo 340 građana, prikupljanje potpisa i sljedeći tjedan

Sanja Gašpert

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Umjesto da se u 21. stoljeću stanovništvo potiče na korištenje javnog gradskog prijevoza, radi se upravo suprotno, što je protivno našoj ekološkoj i društvenoj osviještenosti. Zato ovom akcijom želimo potaknuti odgovorne da hitno nađu rješenja kako bi se vratio broj polazaka prema starim voznim redovima Autotroleja, kaže Josip Kukuljan u ime organizatora



RIJEKA  »Autotrolejom, a ne automobilima« moto je peticije Građanske inicijative Protiv skupog Energa, kojom je na riječkom Korzu tijekom subotnjeg jutra prikupljeno 340 potpisa građana, koji su se time izjasnili da žele povratak polazaka autobusa, odnosno voznog reda kakav je bio prije 7. siječnja, od kada je Autotrolej u Rijeci i okolici smanjio broj polazaka, neke autobusne linije ukinuo, a nekima promijenio rute.


– Umjesto da se u 21. stoljeću stanovništvo potiče na korištenje javnog gradskog prijevoza, radi se upravo suprotno, što je protivno našoj ekološkoj i društvenoj osviještenosti. Zato ovom akcijom želimo potaknuti odgovorne da hitno nađu rješenja kako bi se vratio broj polazaka prema starim voznim redovima Autotroleja. S obzirom da smo akciju najavili u petak u kasnim poslijepodnevnim satima, jako smo zadovoljni, posebno jer nam se građani javljaju i putem Facebooka i daju nam podršku, tako da ćemo najvjerojatnije s akcijom nastaviti i sljedeći tjedan, a prikupljene potpise predat ćemo direkotur Autotroleja, Albertu Kontušu, na sjednici Gradskog vijeća Rijeke u veljači, kazao je Josip Kukuljan iz Građanske inicijative Protiv skupog Energa, koja, kako je dodao, ove godine obilježava petu godišnjicu rada. Kukuljan je, inače, i gradski vijećnik Mosta nezavisnih lista, stranke koja se početkom ove godine prva oglasila konferencijom za novinare protiv novog voznog reda. Ekološki aspekti javnog prijevoza su mnogostruki – javni prijevoz putnika smanjuje gužve na cestama, smanjuje upotrebu goriva i zagađenje, potiče zdravstvenu dobrobit za zajednicu jer se korisnici kreću, svaka obitelj koja se riješi jednog automobila i oslanja na javni gradski prijevoz štedi, smanjuju se štetni učinci prometa na društvo radi manjeg broja stradalih u prometnim nesrećama, a, također, automobili degradiraju naš okoliš i doprinose globalnom zatopljenju te »proždire« goleme količine površine za vožnju i parking, istaknuo je Kukuljan.


Akciju je podržala i Mostova članica Martina Valenčić Vještica, koja je kazala kako je ova akcija za sve građane Rijeke i okolice koji su »pogođeni novim voznim redom Autotroleja«.




Borimo se za sve naše sugrađane jer su im ukinuta njihova građanska prava. Borimo se za sve dobne skupine, za školarce i studente, za radnike, ali i umirovljenike, jer su svi ovakvim voznim redom oštećeni – ili kasne na svoja odredišta ili moraju dugo čekati autobus ili doći prerano na odredište, kazala je Valenčić Vještica.


Više možete pročitati u tskanom izdanju Novog lista!