Znanstveni skup

Petar Strčić – strastveni povjesničar koji je zadužio Primorsko goransku županiju

Nela Valerjev Ogurlić

Foto V: Karuza

Foto V: Karuza



RIJEKA Na  Filozofskom fakultetu  u Rijeci  jučer  je održan znanstveni skup u čast akademika Petra Strčića,  povodom  80. rođendana  i 55. obljetnice znanstveno istraživačkog djelovanja  istaknutog hrvatskog povjesničara,  arhivista,  redovnog  člana  Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, voditelja  Zavoda  za povijesne i društvene  znanosti  HAZU-a u Rijeci, osnivača  Odsjeka za  povijest na riječkom Filozofskom fakultetu, nekadašnjeg ravnatelja  Hrvatskog  državnog arhiva,  počasnog građanina  čak pet općina  i gradova  u Primorsko-goranskoj županiji koju je zadužio  svojim znanstvenim  i društvenim djelovanjem te povijesnim istraživanjima.


O životu  i djelu uglednog  znanstvenika govorila je dr. sc. Maja Polić   naglasivši da je akademik Strčić jedan od najvažnijih povjesničara za povijest  zapadne  Hrvatske i jedan od prvih hrvatskih  povjesničara nakon  Drugog svjetskog rata na ovome području. 


Počasni građanin


Znanstveno je počeo djelovati  1962. godine u današnjem Zavodu  za  povijesne  i društvene znanosti HAZU-a,  a tadašnjem Sjevenojadranskom institutu,  inače prvom  zavodu  Akademije  koji je 1945.  godine  osnovan izvan središnjice.


Bavio se  širokim spektrom tema – od srednjeg  vijeka preko novovjekovlja  sve do suvremenog  doba i  Domovinskog rata.  Pokrenuo je mnoge edicije,  bio nositelj brojnih  projekata,  odgojio generacije povjesničara. Od 1961.  do danas objavio je 73 knjiška izdanja, više stotina znanstvenih i preko tisuću stručnih članaka. Čestitke  na  obljetnici akademiku Petru Strčića uputili su  brojni predstavnici akademske zajednice  te lokalne samouprave. 

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina  posebno mu je zahvalio na tome  što nije  dopustio da  se zaboravi antifašistička povijest ovog kraja, istaknuvši da mu  je  akademik Strčić,  s kojim surađuje  petnaest godina, pomagao svojim savjetima.  Zamjenik gradonačelnika Rijeke Miroslav Matešić opisao ga  je kao vrsnog i strastvenog  povjesničara koji je uvijek  nastupao multidisciplinarno,  lokalno povezivao s globalnim i trudio se objasniti  gdje su nam korijeni.


Poticanje mladih


Za svoj rad  Strčić je dobio više nagrada, a 2011. i godišnju Nagradu  Grada Rijeke.  U ime  HAZU-a još mnogo plodonosnih godina  zaželio  mu je  akademik Elso Kuljanić,  a o doprinosu što ga je dao  boljem razumijevanju prošlosti njihova  kraja  govorili su gradonačelnik  Kastva Ivan  Lukanović  te  načelnici   općina  Čavle i  Klana  Željko Lambaša  i  Matija Lukanović. Svi oni izabrali su  akademika  Petra Strčića  za počasnog građanina, a istu je počast  dobio u Omišlju i Fužinama.  Potpredsjednik Povijesnog društva Rijeka  Amir  Muzur  i  pročelnik Odsjeka za povijest  na Filozofskom  fakultetu  Darko  Dukovski  posebno  su  apostrofirali  mentorsku  ulogu  akademika Strčića.  O poticanju mladih znanstvenika  te iznimnom angažmanu na  unaprijeđenu  rada Zavoda  za povijesne i društvene  znanosti  HAZU-a govorila je njegova upraviteljica  Sanja Holjevac,  dok je dekanica Filozofskog fakulteta Ines Srdoč  Konestra naglasila da  je  ime akademika Petra Strčića  upisano u temelje  razvoja  obrazovanja  ove regije,  a  mnoge  teme  iz njezine prošlosti   upravo su  zahvaljujući   njegovom angažmanu  dospjele  u  žižu  znanstvenog,  ali  i interesa šire javnosti.

Akademik Petar Strčić,  u slavljeničkom raspoloženju, poručio je da je  još  uvijek živahan Bodul koji radi, piše i objavljuje, a  kao  osobe koje su imale   posebnu ulogu  na njegovu  profesionalnom  putu   istaknuo je  profesore  Jaroslava Šidaka,  Josipa Matasovića,  Mirjanu  Gross, Nadu  Klaić i Miju Mirkovića.