Fešta od mladog vina

Pet stvari koje ne smijete propustiti na Beloj nedeji

Portal Novilist.hr

Jednom na godinu, va grade na brege... I treba je osjetiti!

Jednom na godinu, va grade na brege... I treba je osjetiti!



U vikendu koji koji predstoji, od 5. do 7. listopada u Kastvu se održava već svima poznata Bela nedeja. Manifestacija je to koja slavi mlado vino, ali je i puno više od toga, što zna svatko tko je barem jednom prošetao kastavskim ulicama prvog vikenda u listopadu.


Evo pet stvari na Beloj nedeji koje ne smijete propustiti.


Osjetiti energiju Bele nedeje


Kastav je doista grad posebne energije koja se osjeti svakodnevno u svakoj njegovoj minuti. Možete je osjetiti u njegovim malim uličicama, gledajući sa Žudike, šetajući šumom, ispijajući omiljeni napitak na omiljenom mjestu, uživajući u gastronomiji ili večernjem povjetarcu na Fortici…




A prvog vikenda u listopadu sve dobija nevjerojatnu potenciju, jer Bela nedeja u Kastav dovodi desetke tisuća ljudi, hodočasnika jednoj od najstarijih manifestacija ovog podneblja. I svatko ta tri dana piše svoju priču, neku svoju “novu štoriju”… Svatko na svoj način.


Hodati strpljivo u nepisanom rasporedu hodača uzbrdo ili nizbrdo, zadržati se ispred štandova, pronaći omiljeni štand ili šank i ostati uz njega, pronaći društvo ili sresti nekoga koga dugo niste vidjeli – to je samo dio onoga što Bela nedeja jest.


Pozitiva koja se osjeti na svakom koraku bez obzira kojoj generaciji pripadali svakome će dati da može uživati u mladom vinu ili u svom omiljenom piću, pronaći mjesto ispred jedne od dviju koncertnih pozornica, pogledati nastupe uličnih zabavljača, zaviriti u ateljee, posjetiti izložbe, vidjeti speleogaleriju, nebrojeno puta zabilježiti trenutke fotografijama…i odmahnuti rukom na kapi kiše.


Uvijek nešto novo


Novi zamah Bela nedeja dobija svakim svojim izdanjem, a prošla je godina itekako iskočila brojnim novim sadržajima. Tako je manifestacija ponudila nastupe uličnih svirača i performera, Crekvina je postala središte koncertnog programa sa impozantnom produkcijom, postavljena su “Mesta za ćakulu” i “Mesta za počinut”, snimljen je promotivni film…



Ove će se godine posjetiteljima ponuditi još dodatnih sadržaja i zanimljivosti, napomenimo da će Bela nedeja ove godine imati nekoliko atrakcija namijenjenih fotografiranju, počevši od Franeta Merikana, pa do klupice za one koji se vole (parovi, obitelji, prijatelji…), a svakako će zanimljiv biti i veliki grozd na kojeg će se projicirati slike.


Naravno, neke nove zanimljivosti organizator još taji s ciljem da iznenade posjetitelje, ali od najavljenih valja podsjetiti na Dječji kutak, sajam autohtonih hrvatskih vina lokVINA, Kuću Belice, ali i izvrsne izložbe fotografija Hrvatskog speleološkog saveza “Vode podzemlja” u Speleogaleriji, izložbe “Za otočit i natočit” Udruge Belica na Trgu istarske vile, izložbe “Iz fotografskog albuma Urbana Rienzera” u Muzejskoj zbirci Kastavštine ili izložbe “Čudesni Milan Marjanović” u Galeriji sv. Trojice.


LokVina


Prvi put, u sklopu tradicionalne trodnevne manifestacije „Bela nedeja“, u Kastvu će se na trgu Lokvina održati „Festival autohtonih hrvatskih vina LokVina“ na kojem će se predstaviti petnaestak proizvođača autohtonih hrvatskih vina poput Belice, Jarbole, Žlahtine, Škrleta i sl. te proizvođači suhomesnatih proizvoda pršuta, sira i maslinovog ulja.


Sam festival LokVina bit će prodajnog karaktera i otvoren u subotu od 14:00 do 20:00, nedjelju od 12:00 do 20:00, te ponedjeljak od 10:00 do 20:00 sati. Ovogodišnji izlagači su u ime Udruge “Žlahtina vinogradari i proizvođači vina” – Poljoprivredna zadruga Gospoja, Kuća vina Ivan Katunar, Vinska kuća Pavlomir i Vinarija Šipun, u ime Udruge prijatel ruž, grozja i vina “Belica” – Vina Plovanić, u ime Udruge proizvođača grozja i vina “Jarbola” – OPG Ružić, u ime Proizvođačke organizacije “Škrlet” – Vinarija Florijanović i Vinarija Trdenić, Udruga vinogradara, vinara i maslinara “Sveta Lucija” iz Crikvenice, Kutjevo d.d., Vrhunska vina “Đurinski” i OPG Pršutana Antolović.


Ovaj će novi sadržaj biti garniran i dobrom glazbom te je za vjerovati da će posjetitelji uživati u još jednom novom sadržaju popularne Bele nedeje.


Kuća Belice


Kuća Belice još je jedan novi sadržaj kojeg je Kastav netom predstavio, a po prvi će put zaživjeti Belu nedeju. Interpretacijski centar kuća Belice posjetiteljima predstavlja vinarsku, vinogradarsku i podrumarsku tradiciju Kastavštine kao važan dio lokalnog života i identiteta ovog kraja.


Povijesna svjedočanstva vezana uz vino u Kastvu nalazimo već u srednjovjekovnom Zakonu kastafskom, koji određuje davanja koja su lokalni stanovnici bili dužni prinijeti u vinu te kažnjava njegovo razvodnjavanje.


Posjetitelji mogu naučiti zanimljivosti o trudu lokalnih težaka uložen u krčenje zemljišta, bolestima vinove loze koje krajem 19 stoljeća dolaze u ove krajeve te vidjeti tehnička sredstva korištena u njihovom suzbijanju.



Značajan dio postava posvećen je samoj Belici: kupaži sastavljenoj od nekoliko lokalnih sorti grožđa, najreprezentativnijem kastavskom vinu, te priči o spašavanju ovog važnog dijela kastavske tradicije koji se na kraju 20. stoljeća našao na rubu izumiranja.


Posjetiteljima se na kraju obilaska nudi i prilika da belicu i kušaju u ambijentu starogradske konobe i nekadašnje bačvarske radionice koja se nalazila u podrumu kuće, uz gostoprimstvo udruge Belica koja je nositelj projekta revitalizacije kastavskog vinarstva i vinogradarstva.


Dođete li u Kastav, na Belu nedeju ili neki drugi dan u godini, ne propustite ovaj jedinstveni doživljaj.


Dječji kutak


Ove godine po prvi puta u programu „Bele nedeje“ našla se kreativna zabava za naše najmlađe. Dječji kutak će se nalaziti na trgu „Lokvina“ i zamišljen je kao mjesto okupljanja naših najmlađih gdje će im pružiti priliku da u pratnji animatorica izrađuju razne kreativne radove na temu „Bele nedeje“, okušaju se u raznim aktivnostima i igrama koje su se nekada igrale, a u današnje vrijeme su ponekad možda i zaboravljene.


Bit će tu kreativno uz razne likovne tehnike sa glinamolom, kolaž papirom, temperama, vodenim bojama, raznim prirodnim neoblikovanim materijalima, djeca će se okušati u pravljenju soka od grožđa na način kako se to radilo u prošlosti, moći će naučiti nove-stare igre koje su se nekada igrale na ulici i ispred kuća.


Tako će se, naprimjer, odigrati utrka u vrećama, natjecanje u zabijanju čavlića u panj, preskakanje lastika, bacanje obruča, cip-cop, povlačenje konopa, pretakanje vode iz bačvi, utrka s balonima među nogama i razne druge igre kojima će se poticati druženje, natjecateljski duh i ono najvažnije – zabava i smijeh najmlađih.


Bela nedeja je čista energija i sinergija dragih ljudi koji su utkali sebe u organizaciju, sudjelovanje ili su posjetitelji omiljene manifestacije. Jednom na godinu, va grade na brege… I treba je osjetiti!


Više informacija o Beloj nedeji potražite na web stranici OVDJE i fb stranici Belanedeja.