Konstituirano Gradsko vijeće Rijeke

Pešić-Bukovac opet na čelu riječkog parlamenta

Tihana Tomičić

Za potpredsjednike Gradskog vijeća izabrani su Hrvoje Burić iz HDZ-a i Čedomir Salević iz SDP-a



RIJEKA – Želim svima da u ove četiri godine budemo vrijedni, konstruktivni i da radimo na korist građana kako bi se Rijeka razvijala na najbolji mogući način – izjavila je IDS-ova Dorotea Pešić-Bukovac, nova-stara predsjednica Gradskog vijeća Rijeke, nakon što je na konstituirajućoj sjednici ponovno izabrana na tu funkciju i nakon što su novi vijećnici položili prisegu.



Prva sljedeća sjednica bit će održana 27. lipnja, a dotad će pasti dogovor o šefovima klubova –  SDP-ov klub će i ubuduće voditi Ana Komparić-Devčić, HNS će opet imati svoj klub unutar koalicije RI2020, PGS-ov klub će voditi Ana Trošelj, klub Laburista Vedran Sabljak, a HDZ još nije donio odluku. Prema najavama iz te stranke, Lucijan Vukelić navodno planira izaći iz Vijeća s obzirom da kao predsjednik HDZ-a Rijeke na izborima nije uspio ostvariti osam mandata kao 2009. godine, pa će se o svemu još naknadno odlučivati u HDZ-u.Hoće li već na prvoj radnoj sjednici biti i rebalans proračuna, još nije poznato.



Za potpredsjednike Gradskog vijeća izabrani su Hrvoje Burić iz HDZ-a i Čedomir Salević iz SDP-a (koji je ujedno i predstavnik srpske nacionalne manjine), a sve odluke donesene su u općem suglasju, jednoglasno.Na isti način dogovorena je i podjela u tri odbora koji su jučer izabrani, i u kojima oporba također ima svoje predstavnike sukladno izbornim rezultatima i broju mjesta u Vijeću.Vladajuća SDP-ova većina u novom sazivu Gradskog vijeća je relativno tanka, budući da imaju 18 od ukupno 35 ruku, a zanimljivost je da su u gradskom parlamentu u ovom sazivu većina od također 18 vijećnika – novi vijećnici. To uključuje pet Laburista, koji su prvi put u Gradskom vijeću, a i na svim ostalim listama ima dosta promjena te je sastav Gradskog vijeća relativno mlad. Prije nego što je svoju dosadašnju funkciju predsjednice preuzela Dorotea Pešić-Bukovac, sjednicu je u ime državne uprave kao sazivača vodila šefica Ureda državne uprave u Rijeci Vera Pajalić, a potom i SDP-ova Ana Komparić-Devčić kao prva sljedeća na listi nakon Vojka Obersnela koji je postao gradonačelnik.– Jako drago mi je kad vidim ovoliko suglasja, bilo bi mi drago da tako bude i ubuduće, mada smo svjesni da je ovo tek konstituirajuća sjednica i da nema aktualnog sata – izjavio je za govornicom Obersnel.On je novim vijećnicima poručio da uvijek mogu računati na podršku gradske uprave za sve svoje potrebe i inicijative, jer gradska uprava je servis građana, ona je profesionalna, transparentna i dostupna, poručio je. – Pred nama je razdoblje koje neće biti jednostavno jer smo opterećeni gospodarskom krizom, no također ovo je i jedno motivirajuće razdoblje s ozbirom na ulazak Hrvatske u EU. Stoga će i naša nova Strategija razvoja Grada Rijeke, koja kreće u izradu, biti sukladna europskom 7-godišnjem razvojnom planu i odnosit će se na razdoblje do 2020. godine. Također, kao što je naš izborni program bio donesen u suradnji s građanima, i Strategija će biti donesena u suradnji s javnosti. Od svih očekujem potporu i konstruktivnost – rekao je gradonačelnik Obersnel.Na prvoj sjednici su bili prisutni svi vijećnici osim Ivana Kirina iz HSP AS, a umjesto Vojka Obersnela i njegovih zamjenika Marka Filipovića i Miroslava Matešića, čiji mandati su po sili zakona u mirovanju, u Gradsko vijeće su ušli Walter Volk, Aleksandar Bulog i Sanjin Kuljanić.