Riječki rektor

Pero Lučin brani Studentski zbor: ‘Student Day Festival je dobra manifestacija’

Ingrid Šestan Kučić

Pero Lučin, Foto: Sergej Drechsler

Pero Lučin, Foto: Sergej Drechsler

Moje je mišljenje da je Student Day Festival dobra manifestacija koja doprinosi vidljivosti Rijeke. Koncert u okviru manifestacije najveći je događaj u regiji i mislim da studenti to dobro rade. Treba li to biti tih financijskih dimenzija, o tome možemo diskutirati. Studentske aktivnosti treba prepustiti studentima, smatra rektor Pero Lučin



RIJEKA Studentski zbor je organizacija koja djeluje unutar Sveučilišta i to prema propisanim zakonskim propisima, kao i svaki zakon tako i ovaj ima određene nedorečenosti – kaže rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Pero Lučin. Te se nedorečenosti, dodaje, moraju definirati institucijskim pravilnikom te je upravo iz tog razloga još ljetos zatražio da se kroz kolegij tajnika Sveučilišta raspravi i razrade pravilnik za izbor studentskih predstavnika.


– Osobno nisam bio zadovoljan načinom na koji se biraju studentski predstavnici, ali ne samo za Senat, nego za sva fakultetska tijela i zbog toga sam pokrenuo da se Studentskom zboru pomogne u boljem definiranju pravila za izbor studentskih predstavnika.


Moj je zahtjev bio da se kroz Kolegij tajnika raspravi i pomogne studentima da izrade pravilnik. To sam tražio i na Senatu. Dakle, da se institucijski provede, ali tako da se poštuje struka i autonomija Studentskog zbora koju još treba ojačati. Studentski zbor kao organizacija još uvijek nije izgrađen do kraja.




Ta su pravila napravljena i inzistirao sam na tome da ih sami donesu, ali da uvažavaju mišljenje pravne struke. Mišljenja sam da cijeli sustav izbora studentskih predstavnika nije bio dobro uređen i na tome treba još dosta raditi.



Pitanje koje nikako da se razjasni je kandidatura prof. dr. Jože Perića za rektora. Predbacuju mu godine, a postoji i Odluka Senata da se biranje na izborne mandate ograniči do 65. godine starosti?


– To je istina, ali kandidatura prof. dr. Perića je pitanje prava da se netko javi za funkciju i postoji odluka Ustavnog suda. Mi to pravo odlukama Senata ne možemo ograničavati. Ni rektor ni Senat ne mogu reći da se ne može kandidirati. Mora mu se omogućiti da se kandidira, a oni koji procjenjuju programe i kandidate moraju procijeniti sve kandidate i njihove kapacitete. Nema drugog načina.


Postoji dvojba oko toga hoće li moći odraditi mandat do kraja bude li izabran, jer nakon dvije i pol godine mandata navršit će 70 godina. Hoće li morati odstupiti?


– Moram priznati da nisam siguran je li to tako. Akademik Daniel Rukavina je bio rektor do 72. godine. Funkcija rektora je izborna funkcija koja je vezana za mandat. Rektora bira tijelo, a u ovom slučaju to je Senat.



Vječiti student


Ono što je većinu javnosti zapanjilo jest činjenica da je u Senatu studentski predstavnik koji studira već 12 godina i koji je za vrijeme zamrznutog studija bio član Senata, kao i tajnik Studentskog zbora?– Bez obzira na to što je studij bio zamrznut, imao je status studenta. Zamrzavanje statusa ne isključuje status studenta i prava koja sa sobom nosi taj status. Tako da što se toga tiče, mogao je i imao je pravo kandidirati se na studentskim izborima.

Je li to moralno?


– To je druga stvar. Možda nije dobro da ja idem u takve ocjene.


Bi li prema tom novom pravilniku u Senatu bio student s dvanaestogodišnjem stažem i doktorandica koja je na općim izborima osvojila manje glasova od protukandidata, a opet je imenovana u Senat?


– Ne znam kako bi prošli, jer izborna baza koju imaju isto ih može generirati. Na kraju je Skupština ta koja daje predstavnika u Senat. Oba studenta o kojima govorite nisu u Senatu protiv propisa. Tu se mogu neke druge stvari propitivati, ali propisi nisu prekršeni. Mislim da se predstavnika za Senat treba birati na izborima, ali onda bi izborni postupak tako trebao biti postavljen. Međutim, uvijek na kraju mora biti Skupština Studentskog zbora koja mora donijeti konačnu odluku.


Kao rektor potičete izvrsnost, dodjeljujete rektorove nagrade, a s druge strane imamo paradoksalnu situaciju da u Senatu sjedi vječiti student?


– Što se tiče njegovog angažmana, očito se puno angažirao u Studentskom zboru jer ima poluprofesionalni angažman. Više se posvetio aktivizmu nego studiranju. Trebalo bi pronaći financijske snage da Studentski zbor ima dva zaposlenika koji bi radili ono što sada studenti rade poluprofesionalno ili volonterski.


Marenda za volontere


Financijski izvještaj Studentskog zbora pokazuje da se puno sredstava troši na zabavu. Tko kontrolira studentsku potrošnju?


– Studentskom zboru kao organizaciji pristupio sam s punim povjerenjem i isto tako prema svojim suradnicima koji cijeli taj proces kontroliraju. Naravno, mnogo toga ne mogu provjeravati. Moram imati povjerenje u suradnike, a u ovom slučaju i Studentski zbor smatram svojim suradnicima. Sve to prolazi i kroz sveučilišne službe, a cijeli sustav narudžbi i troškova kontroliraju, pored predsjednika Studentskog zbora, i tri prorektora.


Tu su prorektor za financije, za studije i studente te prorektor za informatizaciju. Oni kontroliraju što se radi i o čemu se radi. Bilo je pitanje oko studentskih troškova, pa tako i oko računa u Mornaru u iznosu od 9.500 kuna. Raspitao sam se i riječ je o marendama za volontere koji su radili na Student Day Festivalu.


Radi se o više od 60 studenata. Student Day Festival traje skoro deset dana i uključuje sport, kulturu, edukaciju i zabavu. Ne samo koncerte. Postavljeno je pitanje zbog čega nije angažiran Studentski centar, vjerojatno zbog praktičnosti. To su troškovi koji su nastali u okviru Student Day Festivala, a to je velika manifestacija i moram imati povjerenje u studente.


Upravo je vezano uz tu manifestacija i potpisivanje ugovora s tvrtkom RiKUP bilo postavljeno i pitanje studenata na predstavljanju kandidata za rektore. Studenti su upozorili da petina proračuna odlazi na Student Day Festival?


– Čuo sam za to. Tu se uvijek može postaviti pitanje treba li nam bilo što u ovome gradu. Moje mišljenje je da je Student Day Festival dobra manifestacija koja pridonosi vidljivosti Rijeke. Koncert u okviru manifestacije najveći je događaj u regiji i mislim da studenti to dobro rade. Treba li to biti u tim financijskim dimenzijama, o tome možemo diskutirati. Mislim da te studentske aktivnosti treba prepustiti studentima i studentskom zboru. Naravno da treba i propitivati, što se radi i kako se radi. Dobar dio studentskog proračuna je organiziran tako da se i projektno troše sredstva. Nema ad hoc trošenja, takvo je trošenje svedeno na minimum. Mislim da je naš Studentski zbor dobro radio.


No, kada je sve to izašlo u javnost, nastala je panika i Studentski zbor je zatražio postavljanje videonadzora nad svojim prostorijama.


– Kada sam to vidio reagirao sam da se to makne. Nisam ulazio u razloge zbog čega su to tražili, jer sam bio na putu.