Na području Rijeke zaživio vrijedan turističko-terapijski projket

Pedo tur: U Draškoj dolini otvoren kamp za terapijsko jahanje

Slađana Vignjević

Na 15 tisuća kvadrata izgrađeni su višenamjenski objekti, tri smještajne jedinice s 15 ležajeva, jahalište te štala



RIJEKA  Jučer je svečano otvoren jahački, pedagoško-terapijski kamp u Draškoj dolini, nastao u sklopu projekta razvoja terapijskog jahanja kao turističke ponude »Pedo tur«, koji provodi Udruga za terapijsko jahanje »Pegaz« u suradnji sa slovenskom ustanovom »Nazaj na konja«, a uz pomoć sredstava Europske unije, Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije. 


  Svrha projekta je razvoj inovativnih zajedničkih prekograničnih turističkih programa, usluga, proizvoda i destinacija za određene ciljane skupine turista, djecu i mlade, obitelji, odgojno-obrazovne ustanove te osobe s invaliditetom, kojima se pruža mogućnost socijalnog uključivanja u društvo te sport i rekreacija. 


  – Lijepo je vidjeti rezultate nakon dvije i pol godine rada. Ovo je prekrasan prostor namijenjen korisnicima terapijskog jahanja. Oni mogu izabrati neki od turističkih programa, primjerice »Upoznajmo svijet konja«, upoznajemo ih sa štalom, kako se brine o konjima, kako se čiste i pripremaju za jahanje, a učimo ih i osnovnoj komunikaciji s konjima, rekao je predstavnik ustanove »Nazaj na konja« Alexander Goljevšček. 




  Na 15 tisuća kvadrata zemljišta u Draškoj dolini, koji je bez naknade ustupio Grad Rijeka, izrađeni su višenamjenski objekti, tri smještajne jedinice s 15 ležajeva, jahalište te štala, a u okviru projekta pokrenuta je i nova robna marka Horses pedagogics tourism, internetska stranica te edukacijski programi za stručne djelatnike u turizmu i volontere. Time nije zaokružena priča o turističko-terapeutskom projektu jer je do ožujka 2013. godine predviđeno i postavljanje dječjeg igrališta, staklenika za terapeutsko vrtlarenje, tiskanje brošure o turističkim programima i razvijanje višednevnih turističkih programa za ciljane skupine korisnika, djecu s teškoćama u razvoju i njihove obitelji te osobe s invaliditetom. Simboličnim rukovanjem, Slovenka Suzana Sagadin i Riječanin Antonio Žunić, inače polaznici terapeutskog jahanja, otvorili su novouređeni centar. 


  – Jahanje me čini sretnim i bolje se osjećam. Jako volim konje, to su prekrasne životinje, rekao je Antonio Žunić, dok se na blagotvoran učinak jahanja na osobe s teškoćama u razvoju osvrnula majka Suzane. 


  – Lani smo odlučili krenuti na terapijsko jahanje. Moja kći je oduševljena, opuštena je, voli konje i uživa u druženju s njima. Koristi su višestruke, rekla je Darja Sagadin koja je motrila kćer u društvu supruga Ivana. Sličan centar postoji i na slovenskom tlu, u mjestu Starošnice.