ParaBOX

Paraolimpijci u Rijeci: Obersnel isprobao kako je slijepim i slabovidnim sportašima

Ingrid Šestan Kučić

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić



RIJEKA – Kako je to biti paraolimpijac danas na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske imaju prilike iskušati Riječani u sklopu cjelodnevne manifestacije ParaBOX čiji je cilj osvijestiti javnost o važnosti paraolimpijskog pokreta. Projekt organiziraju Hrvatski paraolimpijski odbora i Allianza, a pojašnjavajući kako je ParaBOX multimedijski senzorij koji kreira uvjete potpunog mraka član uprave Allianza Zagreb, Slaven Dobrić, kazao je da u tom mraku posjetitelji imaju priliku okušati se u jednom sportskom zadatku.


U izazov osjetila te isporobavanje kako je to baviti se sportom slijepim i slabovidnim osobama prvi se upustio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, a posjetitelji imaju priliku zaigrati i stolni tenis s dvostrukim osvajačima paraolimpijskog odličja Mikelom Ristoski i Branimirom Budetić, testirati svoje sposobnosti u paraatletici, dok je za najmlađe organiziran dječji kutak.


Rijeka je danas do 18 sati tek prvo odredište ParaBOXa, jer projekt će putovati Hrvatskom i održat će se u ukupno pet hrvatskih gradova te je već iduće subote na redu Osijek, a potom Split, Varaždin i Zagreb gdje će se 12. listopada manifestacija okončati, a prema riječima predsjednika Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratka Kovačića cilje je da subota bude u znaku inkluzije i paraolimpijskog sporta te da cijela obitelj dobije priliku kvalitetno iskoristiti dan.




Foto Ivica Tomić


Foto Ivica Tomić



– Čini me izrazito sretnim što ćemo odbrojavanje godinu dana do paraolimpijskih igara u Tokiju obilježiti kroz ovako značajan projekt. Uz Parabox ćemo predstaviti i neke naše paraolimpijske sportove, a namjera nam je probuditi osjetila posjetitelja, da vide kako i kakve sve prepreke trebaju svladati paraolimpijci, poručio je Kovačić.Početku Odbrojavanju godinu dana do parolimpijskih igara jutros je prisustvovala i japanska veleposlanica u Republici Hrvatskoj Nj.e. Misako Kaji koja je najavila da će Tokijo 25. kolovoza do 6. rujna biti domaćin vrhunskog svjetskog natjecanja te je podsjetila da su se 1964. godine u Tokiju održale prve Paraolimpijske igre, dok je predsjednik Sportskog saveza osoba s invaliditetom grada Rijeke Miljenko Mišljenović podsjetio da je upravo Rijeka kolijevka paraolimpijskog sporta.

– Milka Milinković bila je najuspješnija hrvatska paraolimpijka koja je 1972. godine osvojila prvu medalju, a na ukupno 10 Paralimpijskih igara osvojila je 8 medalja.


Danas naš savez broji 11 klubova i 500 članova te se nadamo i da ćemo do kraja godine riješiti problem prostora, napomenuo je Mišljenović.