Potpora stanarima

Panenić: Riječki model centralnog grijanja treba mijenjati

Damir Cupać

Slavenka Žuža i Tomislav Panenić / snimio R. BRMALJ

Slavenka Žuža i Tomislav Panenić / snimio R. BRMALJ

Imam stan u Osijeku i računi za grijanje ne prelaze 400 kuna, iako je riječ o kontinentalnoj klimi. Očito je da u Rijeci nešto ne valja, kaže ministar gospodarstva Tomislav Panenić 



Ministar gospodarstva Tomislav Panenić odazvao se pozivu inicijative protiv skupog Energa i sastao se na Vežici sa Slavenkom Žužom i Josipom Kukuljanom kako bi se osobno uvjerio što to muči riječke korisnike toplinske energije koju isporučuje Energo.


– Imam stan u Osijeku i računi za grijanje ne prelaze 400 kuna, iako je riječ o kontinentalnoj klimi. Očito je da u Rijeci nešto ne valja jer nije moguće da su se korisnicima ispostavljali računi od preko tisuću ili više tisuća kuna. Radna skupina koja je osnovana radi analizu ugradnje razdjelnika za cijelu Hrvatsku i uskoro će taj dio biti gotov kako bi pristupili izmjenama Pravilnika o načinu raspodjele i obračunu troškova za isporučenu energije. Ne želim ništa prejudicirati, ali sama ugradnja razdjelnika, prema meni dostupnim informacijama, pokazala se učinkovitom. Osim toga, prema europskim direktivama trebamo individualizirati potrošnju. No, u Rijeci se taj model deformirao i treba jasno utvrditi u čemu je problem, ocijenio je Panenić.


Žuža i Kukuljan izvijestili su ministra gospodarstva o mukama riječkih korisnika toplinske energije.




– Osim raspodjele, najveći je problem cijena koja je previsoka i u to nema nikakve sumnje. Prije dvije godine moji računi su bili preko tisuću kuna, a ovu zimu grijala sam se nekoliko sati dnevno uz jedan radijator i računi su bili oko 500 kuna. Suvlasnici isključuju radijatore jer drugoga izbora nemaju. Znamo da nema idealnog modela, ali jasno je da ovaj naš riječki ne funkcionira i da nešto treba promijeniti – ocijenila je Žuža, a Kukuljan je dodao da je cijena toplinske energije u Rijeci među najvećima u Hrvatskoj i da je takav sustav dugoročno neodrživ. Ministar Panenić složio se s njihovim ocjenama.


– Teško je vjerovati da su računi takvi budući da je klima ovdje ipak blaža. Vjerujem da će izmjene Pravilnika koje bi trebale biti prihvaćene do nove sezone grijanja, a jedna od njih je da u cijeni suvlasnici više participiraju sa stambenom površinom, donekle regulirati stvar. No, problemi građana Rijeke u sustavu centralnog grijanja neće se u potpunosti riješiti sve dok se u rješavanje problema ne uključi na konstruktivan način lokalna samouprava. Potpuno mi je razumljivo da građani negoduju jer im cijela ta situacija ruši, između ostalog, i cijenu stanova. Očito je da nešto opterećuje konačnu cijenu za građane i treba utvrditi u čemu je problem jer u drugim dijelovima Hrvatske to nije tako. Primjerice, smanjili smo cijenu plina, a Energo je korigirao svoju cijenu za 15 posto, dok je u drugim gradovima taj iznos oko 20 posto, a negdje i do 25 posto. Upravo se na ovom slučaju vidi da ima prostora za korekcije koje bi išle u korist građanima – zaključio je Panenić.