Predani potpisi

PUKLA KOALICIJA U PGŽ-u Komadina otima Borasa Mandića, SDP i HNS ne idu skupa na izbore

Tihana Tomičić

Marko Boras Mandić i Zlatko Komadina, Foto: I. TOMIĆ

Marko Boras Mandić i Zlatko Komadina, Foto: I. TOMIĆ

Očekivali smo, dakle, formalni potpis na dogovoreno u zadanim rokovima ali ga nismo dočekali, zaključio je Komadina



SDP-ov župan Zlatko Komadina, zajedno sa zamjenicima Marinom Medarić i Markom Borasom Mandićem, predao je Županijskom izbornom povjerenstvu kandidaturu za župana Primorsko-goranske-županije, priloživši 7.777 potpisa.


– Dok u Saboru traže 77 ruku, ja imam 7.777 potpisa građana, rekao je Komadina. Ovaj broj pokazuje povjerenje građana u kandidaturu, a vjerujem sutra i u rezultat kada izađemo na birališta – rekao je.


To je učinio u društvu Petra Mamule, koji je predao kandidaturu za zamjenika župana iz redova srpske nacionalne manjin, a predaji potpisa nazočili su i čelnici stranaka koalicije, Darijo Vasilić, predsjednik PGS-a, Srđan Srdoč u ime IDS-DDI, Davor Zubović (HSU), Ivo Zrilić (HSS) te Milan Eraković iz SDSS-a koji podržava kandidaturu Petra Mamule.




Predana je i lista za Županijsku skupštinu koalicije SDP-a, PGS-a, IDS-a, HSU-a i HSS-a.


Time je potvrdio da HNS-a na listi nema formalno i da su HNS-ovci koji su na zajedničkoj listi za Skupštinu, a to su Tatjana Smeraldo i Đanino Sučić, zapravo sada praktički dio SDP-ove kvote. Pod kojom »markicom« Marko Boras Mandić nastupa kao zamjenik Komadine na ovim izborima, zasad nije jasno, i treba pričekati rasplet u njihovim redovima.


Osvrnuvši se na izostanak HNS-a sa županijske liste, Zlatko Komadina je istaknuo kako je još 31. ožujka potpisan sporazum sa svim koalicijskim partnerima te su potom, sukladno tom istom sporazumu, sa čelnicima svih stranaka utvrđena imena zajedničkih kandidata na listi. »Očekivali smo, dakle, formalni potpis na dogovoreno u zadanim rokovima ali ga nismo dočekali« – zaključio je Komadina.


Očito, on je time stao na stranu svojih dosadašnjih suradnika, jer Boras Mandić mu je i dosad bio zamjenik, a HNS je ispao iz koalicije.


Promjene u HNS-u


Vrh HNS-a, odnosno nacionalno Predsjedništvo, u 5 do 12 je promijenilo sastav HNS-ovih kandidata na listi za Županijsku skupštinu PGŽ-a, na način da je kostrenska HNS-ovka Tatjana Smeraldo pomaknuta niže na listi, a na sigurna ulazna mjesta ušli su drugi kandidati, Snježana Sikirić iz Crikvenice i Alen Vidović iz Kraljevice.


To je izazvalo velik revolt lokalnog HNS-a koji kontrolira predsjednik Marko Boras Mandić, a koji je već dulje vrijeme u sukobu sa centralom jer se smatra da lokalne organizacije imaju autonomiju u formiranju lista.


Zbog toga je u HNS-u nastala opća gužva, a počela se spominjati čak i informacija da Boras Mandić (ponovo) želi napustiti HNS, ali ovoga puta sa svojim ljudima, te na izbore izaći kao nezavisni.


Kako je poznato, podžupan Boras Mandić je prije dvije godine također u jeku sukoba s centralom čak potpisao ispisnicu iz HNS-a, da bi se nakon 24 sata pribrao i vratio, a sada je očito »udar« centrale za njega bio previše i kap koja prelijeva čašu