Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. studenoga 2019.
Zanimljiv projekt

PRVI U HRVATSKOJ Osam riječkih škola razvijat će kulturu čitanja kroz sportsku lektiru

Foto R. Brmalj
Foto R. Brmalj
Autor:
Objavljeno: 24. srpanj 2018. u 19:28 2018-07-24T19:28:28+02:00

RIJEKA Riječki osnovci od jeseni će biti prvi hrvatski učenici koji će na popisu lektire imati i sportsku lektiru. Riječ je o jedinstvenoj sportskoj publikaciji koja je dobila zeleno svjetlo i Ministarstva znanosti i obrazovanja, a djeci će ponuditi razvoj kulture čitanja kroz sportsku tematiku. Uvođenje sportske lektire još je jedan iskorak riječkog obrazovnog sustava i to u okviru jedinstvenog projekta Ri Move koji se eksperimentalno započeo provoditi prošle školske godine među učenicima nižih razreda osnovnih škola, odnosno u okviru programa cjelodnevne nastave i produženog boravka. Najavljujući da će se od nove školske godine u projekt ukupno uključiti osam riječkih škola, Slaviša Bradić iz Riječkog sportskog saveza pojašnjava da se projekt sastoji od brojnih prezentacija sportova i poznatih sportaša te upoznavanja riječkih sportskih objekata, a od rujna i od čitanja lektire.

2610679

– Učenicima od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola koji se uključe u projekt ponudit će se dva kompleta knjiga koje je verificiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Riječ je o kompletu »Mali sportaši« koji kroz priče iz života upoznaje djecu s raznim sportovima, ali ih uči i toleranciji te kompletu »Olimpijske priče«, a svaka od tih priča je istinita i govori o životima olimpijaca. Ideja je bila zaokružiti priču čitanja i sporta, pojašnjava Bradić.

Dodajući da će se od rujna u projekt uključiti tisuću riječkih osnovaca, Bradić kaže da su temeljni nositelj provođenja aktivnosti RI Mova članice Riječkog sportskog saveza s atletikom, gimnastikom i judom kao bazičnim olimpijskim sportovima za djecu, a tijekom školske godine djeca se upoznaju sa svim grupama sportova koje postoje u Rijeci, kao što su loptački, borilački i vodeni sportovi. Projekt sadrži i druge aktivnosti koje uključuju upoznavanje s kulturnim i humanitarnim aktivnostima, a programi obuhvaćaju učenje bazičnih vještina koje utječu na tjelesni i psihosocijalni razvoj djece te poticanje tjelesne aktivnosti i zdravog načina života te ga provode educirani treneri iz svake sportske grane i poznati riječki sportaši.
Ri Move je besplatan za sve polaznike jer ga financira Grad Rijeka, a ima i suglasnost Hrvatskog olimpijskog odbora. U program je uključen i Nastavni zavod za javno zdravstvo koji će za učenike uključene u Ri Move organizirati radionice s ciljem promicanja zdravih prehrambenih navika.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.