Provokacija u Rijeci

PROVOKACIJA U RIJECI Nepoznati počinitelji izvjesili talijansku zastavu na ogradu Guvernerove palače. Dvije osobe su privedene i sankcionirane

P. N.

foto: twitter

foto: twitter

Policija je utvrdila da je izvješena zastava Kraljevine Italije. Fotografiju izvješene zastave na svome twitter profilu objavio je novinar Cristiano Puglisi.



Na Guvernerovoj palači u Rijeci nepoznati počinitelji izvjesili su sinoć talijansku zastavu.


Potvrdila je to i riječka policija, koja je nakon dojave reagirala i uklonila zastavu. Dojava je zaprimljena jutros u 6.45 sati.


Policija je utvrdila da je izvješena zastava Kraljevine Italije. Uz zastavu su pronađeni i propagandni materijali, koji za Rijeku i Hrvatsku, baš poput zastave na Guvernerovoj palači, predstavljaju prvorazrednu provokaciju. 




Fotografiju izvješene zastave na svome twitter profilu objavio je novinar Cristiano Puglisi.


U tekstu objavljenom uz fotografiju on je napisao da je zastava izvješena u čast obljetnice D’Annunzievog pohoda na Rijeku.


U priopćenju policije o ovom događaju navodi se: 


“jutros, oko 6.45 sati policija je zaprimila dojavu da je na ogradi Guvernerove palače u Rijeci izvješena talijanska zastava. Dolaskom na mjesto događaja pronađena je izvješena povijesna zastava Kraljevine Italije i nekoliko letaka. Pronađene predmete policija je izuzela, a u tijeku je kriminalističko istraživanje s ciljem pronalaska osoba koje izvjesile navedenu zastavu.


snimio Sergej Drechsler


snimio Sergej Drechsler



Isto tako, policija je jutros ispred Guvernerove palače zatekla dvojicu talijanskih državljana starosti 19 i 20 godina s povijesnom zastavom Kraljevine Italije manjih dimenzija. Obojica su privedena i sankcionirana temeljem odredbi Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Na taj su način osobe spriječili u daljnjoj namjeri. Kriminalističko istraživanje se nastavlja.”


Gabriele D’Annunzio, valja naglasiti, Rijeku je zauzeo baš na današnji dan 1919. godine, a on i njegovi legionari iz Rijeke su se povukli u siječnju 1921. godine.


Talijanska okupacija završila je tek kapitulacijom Italije u II Svjetskom ratu. Rijeku su konačno zauzele i Hrvatskoj je pripojile partizanske jedinice pod zapovjedništvom Josipa Broza Tita.  


U vrijeme svog boravka u Rijeci, valja naglasiti, D’Annunzio je za svoju rezidenciju odabrao upravo Guvernerovu palaču, s čijeg balkona je držao svoje govore. Zbog toga je Guvernerova palača i izabrana kao idealno mjesto sinoćnje provokacije.  


D’Annunzia u Italiji i danas slave one političke snage koje Rijeku smatraju otetim dijelom Italije, odnosno snage kojima, osim D’Annunzia, nije mrzak niti Benito Mussolini.  



U isto vrijeme, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske najoštrije je osudilo podizanje spomenika Gabrieleu D’Annunziju u Trstu.


– Republika Hrvatska najoštrije osuđuje odluku grada Trsta o podizanju spomenika Gabrieleu D’Annunziju upravo na dan stote obljetnice okupacije Rijeke, 12. rujna. Premda je riječ o odluci lokalnih, a ne državnih vlasti, takvo postupanje, baš kao i obilježavanje obljetnice okupacije Rijeke u više drugih talijanskih gradova, ne samo da narušava prijateljske i dobrosusjedske odnose između dviju država, već odaje priznanje ideologiji i djelovanju koji su u dubokoj suprotnosti s europskim vrijednostima, stoji u priopćenju ministarstva


Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske svoje nezadovoljstvo i zabrinutost diplomatskim putem danas je prenijelo talijanskoj strani, uručivši veleposlaniku Talijanske Republike prosvjednu notu.