Izvještaj ide na Vijeće

PRORAČUN S MANJKOM Riječki gradski budžet lani u deficitu od 4 milijuna kuna

Damir Cupać

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Tekući manjak prihoda u iznosu od oko četiri milijuna kuna odnosi se na proračunske korisnike, dok sam Grad Rijeka iskazuje manjak od 254.000 kuna, što je neznatno u odnosu na ranije godine, objasnio je Obersnel



RIJEKA – Kolegij gradonačelnika prihvatio je izvršenje proračuna za prošlu godinu iz kojega je vidljivo da je gradski budžet u deficitu za četiri milijuna kuna, a izvještaj će na konačnu ocjenu biti proslijeđen nedavno konstituiranom Gradskom vijeću.


Taj se materijal već trebao naći pred vijećnicima, ali je njegovo usvajanje kasnilo zbog lokalnih izbora. Ukupni prihodi i primici proračuna ostvareni su u iznosu 785,5 milijuna kuna ili 85,3 posto od godišnjeg plana, dok su ukupni rashodi i izdaci proračuna izvršeni u iznosu 789,6 milijuna kuna ili 85,4 posto.


– Tekući manjak prihoda u iznosu od oko četiri milijuna kuna odnosi se na proračunske korisnike, dok sam Grad Rijeka iskazuje manjak od 254.000 kuna, što je neznatno u odnosu na ranije godine. Prošle je godine, nakon šest godina, osjetno dinamiziran rast BDP-a i iznosio je 2,9 posto. To je bilo bolje od predviđanja, počelo se govoriti o izlasku iz krize i oporavku gospodarstva, no pokazatelji prihoda još su uvijek niži od onih iz predkrizne 2008. godine. Radi se o vrlo skromnim pomacima – ocijenio je Obersnel.




Ostvareni prihodi i primici proračuna u 2016. godini veći su za oko 15 posto u odnosu na 2015. godinu, na što su utjecali vlastiti i namjenski prihodi korisnika koji su po prvi puta uključeni u gradski budžet.


– Najveći udjel u strukturi prihoda imaju prihodi poslovanja s 94,2 posto, a slijede prihodi od prodaje nefinancijske imovine s udjelom od 4,2 posto te primici od financijske imovine i zaduživanja s udjelom od 1,6 posto. Prihodi iz poslovanja manji su nego prethodne godine zbog manjeg ostvarenja prihoda iz poreza na nekretnine, koji je iznosio 14 milijuna kuna ili 60 posto planiranog, dok je prihod od poreza na dohodak u iznosu od 323 milijuna kuna, što je ostvarenje od 96,5 posto planiranog i za 2,2 milijuna kuna je veći u odnosu na 2015. godinu. To povećanje raduje samo uvjetno jer se radi o iznosu za 28 milijuna kuna manjem nego 2008. godine, a sve je to rezultat dviju poreznih reformi koje su provedene na štetu prihoda lokalne samouprave. Možemo reći da bilježimo skromni oporavak, unatoč rastu BDP-a i povoljnih vanjskih faktora – izjavio je Obersnel.


Što se tiče rashoda, najveći su rashodi poslovanja koji čine 83,2 posto, dok rashodi za nabavu nefinancijske imovine i izdaci za financijsku imovinu i otplate zajmova iznose 8,4 posto.


– Rashodi su najveći na stavci zaposlenika, ali naglašavam da se odnose i na gradsku upravu i na proračunske korisnike. Ostvareni rashodi i izdaci proračuna u 2016. godini veći su za 13,4 posto u odnosu na prethodnu 2015. godinu na što su utjecali rashodi koje proračunski korisnici izvršavaju iz vlastitih i namjenskih prihoda korisnika, a koji su po prvi puta uključeni u Proračun Grada Rijeke za 2016. Drugim riječima, povećanje ne znači da ima novozaposlenih i da su porasle plaće – pojasnio je Obersnel.


U dijelu rashoda poslovanja, značajan se iznos, 30,7 milijuna kuna odnosi na naknade građanima i kućanstvima, odnosno korisnike Socijalnog programa i razne druge pomoći, poput stipendija za studente i učenike. Svi ostali rashodi bitno su smanjeni, a u dijelu koji se odnosi na otplatu zajmova i izdanih vrijednosnih papira Obersnel je još jednom istaknuo da je Grad Rijeka sredinom prošle godine u potpunosti isplatio gradske obveznce.