Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
22. travnja 2019.
Otvorenje 1. travnja

foto PROIZVODNI PARK TORPEDO Pogledajte kako će izgledati poduzetnički inkubator u staroj riječkoj tvorničkoj hali

Simulacije izgleda budućeg tehnološko-edukacijskog poduzetničkog inkubatora
Simulacije izgleda budućeg tehnološko-edukacijskog poduzetničkog inkubatora
Autor:
Objavljeno: 14. studeni 2017. u 15:12 2017-11-14T15:12:00+01:00

Poduzetnicima će biti osiguran kvalitetan i atraktivan radni prostor na površini većoj od 1.500 »kvadrata«, a dostupna će im biti i najsuvremenija 3D oprema za proizvodnju, ali i edukaciju

RIJEKA - Nakon što je odrađen pripremni dio, u realizaciju je krenuo projekt rekonstrukcije i prenamjene Hale 14 u tehnološko-edukacijski poduzetnički inkubator – Proizvodni park Torpedo koji je vrijedan oko 22,7 milijuna kuna, a 97 posto nepovratnih sredstava osigurano je iz europskih fondova. Projekt bi trebao biti gotov do 1. travnja 2019. godine. Gradonačelnik Vojko Obersnel izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je u financijskoj konstrukciji vrlo visok udio europskih sredstava.

– Svrha projekta je rekonstrukcija Hale 14 i pokretanje tehnološko-edukacijskog poduzetničkog inkubatora. U javnosti se kritizira naša odluka da kupimo nekretnine Torpeda, a da to nismo napravili, danas ne bismo krenuli u realizaciju projekta koji je dvostruko vrjedniji od te investicije. Inkubator će biti opremljen tehnologijom koja će itekako pomoći poduzetnicima, a u realizaciji nam je pomogao dr. Sven Maričić.

Pristup znanju

Osigurat ćemo poduzetnicima pristup uslugama, a važan element cijele priče je i transfer znanja kroz različite oblike edukacija – izjavio je Obersnel.

Direktor Riječke razvojne agencije Porin Ernest Cukrov predstavio je što to radi tvrtka kojoj je na čelu, naglasivši da je Porin do sada sudjelovao u 30 projekata koji su financirani europskim sredstvima.

– Projektom će se dobiti napredna poduzetnička infrastruktura koja će poduzetnicima osigurati kvalitetan i atraktivan radni prostor na površini od više od 1.500 »kvadrata«. Nova poduzetnička infrastruktura omogućit će lakši pristup znanju, informacijama i visokokvalitetnim uslugama za pokretanje vlastitog poslovanja budućih korisnika i novoosnovanih tvrtki te povećanje stope opstanka na tržištu. Poduzetnici će moći koristiti najsuvremeniju 3D opremu i digitalnu tehnologiju. Oprema će omogućiti skraćivanje vremena izrade prototipova, rezervnih dijelova, kao i proizvoda u cjelini.

Simulacije izgleda budućeg tehnološko-edukacijskog poduzetničkog inkubatora

Druga funkcija opreme je edukacijska. Uvjereni smo da će se na taj način povećati konkurentnost malih i srednjih poduzetnika, odnosno njihovu učinkovitost, kvalitetu proizvoda i usluge te dobit. Svrha projekta je proširenje sustava postojećih riječkih inkubatora – naglasio je Cukrov. Član tima zaduženog za stavljanje opreme u funkciju, Sven Maričić, poručio je da se s novim tehnologijama budimo i da s njima liježemo.

Pula kao partner

– Važno je istaknuti suradnju riječkog i pulskog sveučilišta kao i ostalih partnera jer je to način za generiranje najboljih iskustava. Ovaj i ovakvi projekti su ulog za budućnost u kojoj bi Rijeka mogla biti ono što je nekada bila – značajno mjesto na europskoj i svjetskoj karti kada su poduzetničke i tehnološke inovacije u pitanju – uvjeren je Maričić.

Simulacije izgleda budućeg tehnološko-edukacijskog poduzetničkog inkubatora

Doris Sošić pojasnila je da su partneri projekta Grad Rijeka i Porin, a suradnici pulsko sveučilište, Ured za transfer tehnologije riječkoga sveučilišta, Centar za istraživanje materijala Istarske županije te Znanstveno-tehnologijski park Step Ri.

Većina novca za uređenje prostora osigurana iz europskih fondova / Foto Roni BRMALJ

– Proizvodni park Torpedo bit će opremljen suvremenom opremom temeljenoj na aditivnim tehnologijama koja će malim i srednjim poduzećima omogućiti pristup visokokvalitetnim uslugama poduzetničkog inkubatora i poboljšanja njihovih poduzetničkih rezultata i vještina te transfer znanja. Što se tiče specijalizirane tehnološke opreme i softvera za primjenu aditivnih tehnologija, ona će omogućiti kompjutorsko modeliranje i povratno inženjerstvo, odnosno bit će ispunjeni uvjeti za pružanje specijaliziranih usluga kada je riječ o optičkom 3D skeneru i printerima za plastiku, pijesak, metal – pojasnila je Sošić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš