Izgubio bitku s teškom bolešću

PREMINUO ARSEN MILETIĆ Otišao je kroničar grada, dobri duh riječke fotografije

Ivana Kocijan

Arsen Miletić na omiljenom mu Korzu / Snimio Sergej DRECHSLER

Arsen Miletić na omiljenom mu Korzu / Snimio Sergej DRECHSLER

Na Facebooku je objavio više od 80 tisuća fotografija u različitim albumima. Njegove su fotografije osvanule u Americi i Japanu, izlagao je i u Yokohami, a osobito je bio ponosan na fotografiju koju mu je objavio National Geographic



RIJEKA Poznati riječki fotograf Arsen Miletić danas je izgubio bitku s teškom bolešću. Fotografski kroničar grada, sveprisutan, brz i nenametljiv, Miletić je na svojim fotografijama zauvijek zabilježio nebrojene događaje, trenutke i ljude Grada Koji Teče.


Neopterećen i neograničen žanrovima, bio je svugdje prepoznatljiv i pamtljiv, bez obzira radilo se o sportskoj, modnoj, promotivnoj, podvodnoj fotografiji ili o portretima, životinjama ili građevinama.


Za svoje sportske fotografije Miletić je višestruko nagrađen. Godine 2011. s fotografijom »87. minuta« osvojio je prvu nagradu na tradicionalnoj izložbi sportskih fotografija »Odlučujući trenutak« koju organizira Zajednica sportova Primorsko-goranske županije.




Pobjednička fotografija prikazivala je nogometnu utakmicu »Rijeke« i »Istre« na Kantridi, odnosno trenutak u kojem lopta leti prema mreži, a tadašnji vratar Istrana Ivan Mance, također u letu, nastoji obraniti svoja vrata.


Prije pet godina na istoj je izložbi za fotografiju »Kad žena uzme kormilo u svoje ruke« dobio treću nagradu, a treću je nagradu u istom natječaju osvojio i 2017. godine za fotografiju »Kendo pogled«.


Godine 2012. njegova fotografija Dondolaša pod imenom »Stišnjeni« osvojila je prvu nagradu na matuljskom natječaju »Zvončar u fokusu«, a godinu kasnije zahvaljujući njemu na internetskim stranicama National Geographica u rubrici »Fotografije koje volimo« osvanuli su – Halubajski zvončari.


Njegova fotografija je odabrana među fotografijama iz cijelog svijeta, a uz nju je stajalo i pojašnjenje da zvončari tjeraju zimu svojim zvoncima te da dječak s fotografije »pažljivo gleda kako to rade njegov otac i prijatelji«.


Četiri izložbe


–Fotografija vas uvlači u događaj dok pokušavate shvatiti što se zbiva i kreira tenziju između maskiranih osoba i likova koji stoje ispred njih. Ujedno i prikazuje jedinstvenu kulturološku tradiciju, pisalo je u objašnjenju National Geographica.


Halubajskih zvončarima posvetio je i posebnu izložbu »Jedan dan z Halubajci« koju je 2014. priredio u kastavskom Gituar caffeu. Pedeset fotografija koje je fotografirao u jednom danu kad ih je pratio na dijelu njihova trodnevnog drevnog pohoda selima Halubja i Kastavštine, kasnije je darovao Halubajskim zvončarima. Prije tri godine u galeriji »Pjer« na Praputnjaku postavljena je njegova četvrta samostalna izložba »Moje klikanje bez reda i regule« na kojoj je izložio 36 fotografija. Također, bio je jedan od fotografa kalendara Riječki dečki, a fotografije su mu objavljene i u monografiji »Rijeka – nikad ista«.


Vijest o preranom odlasku fotografa koji je imao ne samo oko, nego i dušu za fotografiju, jučer su s nevjericom dočekali njegovi prijatelji i kolege. Među njima su i njegovi prijatelji i suradnici s portala Extravagant čiji su čitatelji Miletićevo ime dobro znali iz Streetstyle galerija kojima je ovjekovječio bezbroj prelijepih riječkih dama, kao i po nizu drugih prelijepih fotografija.


Na nogometnom stadionu - u svom elementu / Snimio Vedran KARUZA


Na nogometnom stadionu – u svom elementu / Snimio Vedran KARUZA



– Arsen je svijet promatrao kroz objektiv fotoaparata i svojim radovima omogućio i svima nama da vidimo dio te čarolije. A strast je zaista bila velika: samo na Facebooku koji mu je bio virtualni fotografski dom, objavio je više od 80 tisuća fotografija u različitim albumima. Njegove su fotografije osvanule i u Americi i Japanu, izlagao je i u dalekoj Yokohami, a osobito je bio ponosan na fotografiju koju mu je objavio i National Geographic. Teška bolest nije imala milosti, ali Arsen je svojim fotografijama slavio život i one sada ostaju kao utjeha i vječna uspomena svima koji su ga voljeli. Dragi Arsene, hvala za svaki »klik« i po kiši i po buri, hvala za svaku prelijepu fotku. Hvala za čaroliju, poručili su iz Extravaganta.


Fotografijama dao emociju


Od dobrog duha riječke fotografije, dragog kolege i prijatelja s tugom se oprostila i Marija Mažar s portala Stilueta.


– Zajedno smo ispisali neke od od najposebnijih priča na Stilueti, od intervjua do pohoda sa zvončarima koje je bilježio, uskakanja u naše teme kad Ivor nije mogao. Arsen Miletić fotografijama je dao emociju, istu onu zbog koje smo ga svi obožavali. Svatko može uzeti aparat i okinuti kadar iza objektiva, no ne može svatko tim istim aparatom stvarati umjetnost sa srcem. Ti si mogao. Ti si znao. Ovo je tužan dan, dan koji se dogodio prerano, dan koji nismo htjeli dočekati, opraštamo se od prijatelja, čovjeka koji je svojom pojavom budio optimizam i bio velika inspiracija, ostavio si naše Korzo praznijim mjestom, a naša srca svojim fotografijama zauvijek punima, poručila je.


Od Miletića su se oprostili i njegovi suradnici i prijatelji iz Riječkog sportskog saveza koji su na Facebooku napisali:


– Dan počne nekom ljepotom i onda zakorakneš u njega i dočeka te velika tuga. Izgubili smo divnog sportskog prijatelja čije su fotografije stvarale magiju od naših života…


Miletićeva fotografija odnijela je pobjedu na rukavačkom fotonatječaju


Miletićeva fotografija odnijela je pobjedu na rukavačkom fotonatječaju ‘Zvončar u fokusu’, snimio Marin ANIČIĆ