'Dječak, brod, čempres'

PREDSTAVLJEN ALBUM Remek-djelo velikog kantautora i umjetnika Roberta Funčića

Sanda Milinković

Robert Funčić album je predstavio nastupom u hotelu Kukuriku / Snimio Vedran KARUZA

Robert Funčić album je predstavio nastupom u hotelu Kukuriku / Snimio Vedran KARUZA

Za samozatajnog umjetnika amtosfera Kastva uz svjetlo svijeća i ugodan ambijent hotela Kukuriku, bila je kao stvorena za ovaj glazbeni događaj u sklopu kojeg je predstavio album i spot za pjesmu "Grad"



KASTAV  Dugo smo čekali prvi album Roberta Funčića, cijenjenog riječkog skladatelja i producenta. Album “Dječak, brod, čempres” nastajao je tijekom nekoliko godina, a danas smo imali priliku prisustvovati njegovoj promociji.


Za samozatajnog umjetnika, romantična amtosfera Kastva uz svjetlo svijeća i ugodan ambijent hotela Kukuriku, bila je kao stvorena za ovaj glazbeni događaj.


Snimio Vedran KARUZA


Snimio Vedran KARUZA





– Ovo mi je kao kada se ljudi pitaju što još moraju napraviti do kraja života… Ova večer mi predstavlja jednako i uzbuđenje i strah, kazao je Funčić otvorivši večer pjesmom “Dječak”.


– Robert je zapravo beskompromisan u svom radu i ne pripada niti jednom stilu, niti jednom trendu, a opet se savršeno uklapa u vrijeme i prostor. Ovu sam pjesmu toliko puta čuo, da je pjevam i dok se tuširam, kazao je Albert Petrović u svom obraćanju okupljenima.


Funčić nije nepoznanica na domaćoj glazbenoj sceni jer se njegovo ime nalazi iza mnogih znanih nam hitova. Potpisao je primjerice debitantski album talentirane Tine Vukov “Tuga dolazi kasnije”, a autor je i gitarist poznate grupe Xenia.


Snimio Vedran KARUZA


Snimio Vedran KARUZA



Životni put


Divne riječi za svoga prijatelja imala je i profesorica fizike Rajka Jurdana Šepić. Za sebe kaže da nije glazbeni znalac, ali nije potrebno biti veliki znalac za uživanje u glazbi. Ona se doživljava srcem i dušom, a svatko je doživi na svoj sasvim osoban način.


– Oduševljena sam, “Dječak” ima tako poetične stihove. Jesi li dječak kojeg je ona voljela ili ne, taj je dječak odrastao, a u sebi ipak zadržao ono poetično, kazala je usput čestitavši “svom Robiju”, nazvavši ga samozatajnim.


Funčić je kao producent prisutan i na mnogim albumima i snimkama riječkih rockera (Grad, En Face, Damir Halilić-Hal), jazzera (Quartet Sensitive, Denis Razz, Henry Radanović, Matija Dedić), solista (E.N.I., Carla Belovari) i mnogih drugih. Uz višestruke nominacije, dobitnik je nagrade Porin.


Danas smo u intimnoj atmosferi uživali slušajući njegove kantautorske pjesme koje prožima osjećaj prolaznosti. Upravo je taj motiv skriven i u naslovu albuma, sastavljenom od imena pjesama koje tako poredane simboliziraju životni put. “Dječak” simbolizira djetinjstvo i mladost, “brod” simbolizira rad i zrelost, a “čempres” starost i smrt.


– Mislim da je ovo malo remek-djelo, ali između ostalog, ja znam Roberta jako dugo, pedesetak godina i znam da je ono što je Robi radio, uvijek bilo vrhunski, pogotovo kad smo nas dvojica surađivali. Ovaj spot i album su nešto novo na našoj sceni i nešto čega treba biti, kazao nam je Davor Tolja.


Konačno “ispred”


Na suradnju s Funčićem osvrnula se i Tina Vukov.


– Kao jako mlada sam započela suradnju s Robertom, od trinaeste godine. Jako mi je drago prisustvovati njegovoj prvoj promociji. Mislim da su mu sve pjesme predivne i osjećam nostalgiju kada ih slušam. Osobno mi je najdraža “Dječak”. Divno je što Roberta napokon vidimo i “ispred”, a ne samo “iza” jer je veliki kantautor i umjetnik, otkrila nam je u razgovoru Tina Vukov, dodavši da joj je iznimna čast što je nazočila promociji njegovog albuma.


U počimanju rada na albumu, Funčić je između ostalih imao podršku svog dugogodišnjeg prijatelja, vrhunskog riječkog glazbenika Vlade Simcicha Vave.


– Vava je jedan od nekoliko mojih prijatelja koji me godinama nagovaraju da se posvetim radu na vlastitom CD-u, a zaboravim pisanje za druge…, rekao je.


Funčić je za sljedeću izvedenu pjesmu kazao da je Rijeka preuzela glavnu ulogu, čitavu pjesmu i samu ideju.


– Kada čujete ovu pjesmu, znate da pada kiša ili da će padati kiša i onda krenu komentari – sad će Funčić i kiša. Došao sam na loš glas s ovom pjesmom, nije mi to bila namjera, šaljivo je objasnio umjetnik, prebirući po žicama gitare prve taktove pjesme “Grad”.


Premijera spota


Svoj doprinos stvaranju albuma dali su i Ivan Popeskić (klavir), Joško Serdarević (bubanj), Maja Veljak (viola, violina), Ira Popović (violončelo), Denis Razz (saksofon), Henry Radanović (bas), Mario Šimunković (električna gitara), Vanja Vitezić (udaraljke), Vid Veljak (violončelo), Aleksandar Valenčić (harmonika), Katarina Jurić (vokal), Ana Kučan Jakšić (prateći vokal), Robert Justinić (prateći vokal) i Krunoslav Veršić (udaraljke), Marinko Radetić (bas), Igor Lesica (truba), Toni Lesica (trombon), Kevin Cerovac (saksofon).


Funčić kaže da je dugo imao napravljene pjesme, ali da ga je poprilično izmorio posao u studiju. Stoga je iskoristio priliku zahvaliti svima koji su mu pomogli.


Glazbeno je druženje zaokruženo premijernim prikazivanjem glazbenog spota za dobro nam poznatu pjesmu “Grad”. Spot je snimljen 2017. godine, a Funčić se osvrnuo i na jednu posebnu usporedbu koja ga prati.


– Ne vidim previše sličnosti s uratkom Dalibora Matanića za EPK. Mi smo to prvi napravili, a zadnji prikazujemo, komentirao je Funčić prije samog prikazivanja.


A glazbeni spot je baš kao i sama pjesma – siv, ali živopisan. Užurban, ali usporen. Prazan, a pun. O nestanku snova, ali o njihovom stvaranju. O kiši, a o Rijeci. O Rijeci, a o njoj.