Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 1
Sutra: 14° 14° 1
22. listopada 2019.
Velika dugovanja

PRED SUDOM ČAK 360 POSTUPAKA Zakupci poslovnih prostora Gradu Rijeci duguju 18 i pol milijuna kuna

Foto: Vedran Karuza
Foto: Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 9. travanj 2019. u 11:24 2019-04-09T11:24:43+02:00

Neke nepodmirene obveze datiraju još iz perioda '90-ih godina prošlog stoljeća.

RIJEKA Grad Rijeka godinama bilježi veliki dug po osnovi zakupnina svojih poslovnih prostora, a samo je za 2018. godinu i početak ove godine on iznosio 1,075.281 kuna. Konkretno, od 1.352 poslovna prostora koji su u zakupu, trenutačno njih 13 su na crnoj listi zbog neizvršavanja svojih obveza, saznali smo u Odjelu gradske uprave za upravljenje imovinom.

Ukupni iznos dugovanja po zakupninama za poslovne prostore u vlasništvu Grada Rijeke iznosi vrlo visokih 18 i pol milijuna kuna, a neke nepodmirene obveze datiraju još iz perioda '90-ih godina prošlog stoljeća.

Trenutačno se vodi čak 360 sudskih postupaka za namirenje duga, a od toga 250 otpada na razne ovršne postupke radi predaje prostora u posjed, naplate zakupnine, ispražnjenja. Koliko je naš sustav spor, ukazuje podatak da su lani provedene samo dvije deložacije.

U javnosti se stječe dojam da je previše praznih kvadrata koji i nisu najpoticajnija slika za grad koji je Europska prijestolnica kulture. No, u Gradu navode da na prostore koji su prazni, a u njihovom vlasništvu i mogu se odmah dati u zakup, otpada svega nekih 6 posto.

»Svim zakupcima koji su neuredni u podmirivanju obveza Grad Rijeka dostavlja svako tromjesečje opomene sa zakonskim rokom od 15 dana u kojem je potrebno otkloniti otkazne elemente. Ukoliko se ne podmiri dugovanje, započinje se postupak otkazivanja ugovora o zakupu odnosno poduzimaju se mjere naplate te se pokreće sudskim putem predaja i ispražnjenje poslovnog prostora«, navode u Gradskom odjelu.

S urednim zakupcima naplata se kreće na razini kao i posljednjih godina te ona iznosi nešto više od 90 posto od ukupnog iznosa zaduženja. Tako se u gradsku blagajnu lani po toj stavci slilo 67,317.517 kuna (iznos bez PDV-a). To je na mjesečnoj razini nekih 5,6 milijuna kuna. Gradska uprava godišnje objavi osam javnih natječaja za davanje u zakup poslovnih prostora.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.