U subotu središnji dio manifestacije

POVIJESNA BITKA Trsat se opet vraća u doba Frankopana

Biljana Savić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Manifestacija »Povratak Frankopana« će prerasti u središnji događaj turističke ponude Rijeke u predsezoni, a sve će početi sajmom raznih starih zanata u Ulici Petra Zrinskog od 9 sati



RIJEKA Središnji dio manifestacije Dani Trsata, manifestacija Povratak Frankopana bit će održani ove subote, kad će Trsat oživjeti u srednjovjekovnom ozračju. Program manifestacije, koja se održava treću godinu zaredom, jučer su novinarima predstavili predstavnica Turističke zajednice grada Rijeke Ines Boban Štiglić, voditeljica Kabineta gradonačelnika Grada Rijeke Doris Šajn, predsjednica Kluba prijatelja Grada Trsata Ružica Ažman, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Grad Trsat Hrvoje Burić i tehnički realizator manifestacije Vjeko Alilović.


Okosnica turizma


Oni su najavili sudjelovanje brojnih povijesnih udruga, uključujući goste s Krka i Raba, Varaždina, Svetvinčenta i Ogulina, koji će se predstaviti svojom srednjovjekovnom odjećom, alatima, rekvizitima i zanatima. Tako će sajmom starih zanata u Ulici Petra Zrinskog od 9 sati posjetitelji moći pogledati razne rukotvorine, rad drvodjelje, kovača i potkivača konja. U 14 sati počet će poslijepodnevni program koji uključuje i defile svih sudionika manifestacije koji će proći središtem Trsata, kao i uprizorenje povijesne bitke za Trsatsku gradinu iz 1485. godine kao središnji događaj dana, a program će biti zaključen večernjim koncertom Jose Butorca i Mladena Žmaka u Nugentovom parku.


»Povratak Frankopana« održava se pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i Turističke zajednice grada Rijeke.




– Trsatski kaštel je okosnica riječkog turizma koji Grad zajedno s Turističkom zajednicom nastoji razviti atraktivnim događajima za građane i posjetitelje Rijeke, a kvaliteta organizacije i broj posjetitelja Dana Trsata povećavaju se iz godine u godinu, kazala je Doris Šajn.


Bogate priče


Ines Boban Štiglić najavila je da će »Povratak Frankopana« prerasti u središnji događaj turističke ponude Rijeke u predsezoni i ustanovila da je to jedinstvena manifestacija koja pokazuje način na koji se može iskoristiti jedna od kulturno-povijesnih priča kojima Rijeka obiluje.


Organizatori Dana Trsata 2019. su Klub prijatelja Grada Trsata, Mjesni odbor Grad Trsat, Hrvatska čitaonica Trsat, Gradske glazbe Trsat, Gradske knjižnice Rijeka – ogranak Trsat, Udruge antifašističkih boraca grada Rijeke. Raspored događaja manifestacije »Povratak Frankopana« možete pronaći na web stranici Turističke zajednice.