mALO NOVCA

POTPUNO PORAŽAVAJUĆI PODACI Poduzetnici iz PGŽ-a tek 15. po povlačenju EU sredstava

Aneli Dragojević Mijatović

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Vjerojatno naši poduzetnici nisu dobro informirani, a vjerojatno ni potporne institucije nisu dovoljno potporne, kaže Boris Popović, predsjednik Poslovnog kluba PartneRI



RIJEKA Iskoristivost EU fondova od strane poduzetnika iz našeg grada i županije na vrlo je niskoj razini. Tu smo negdje na 15. mjestu u Hrvatskoj, što je poražavajuće.


To znači da vjerojatno naši poduzetnici nisu ni dobro informirani, niti su dobro razumjeli, a vjerojatno ni potporne institucije nisu dovoljno potporne. Stoga na ovaj način pokušavamo dodatno informirati ljude, dati im informacije koje će im pomoći da više iskorištavaju te fondove, da budu proaktivniji i postižu bolje rezultate – rekao je Boris Popović, osnivač tvrtke Alarm automatika, predsjednik Poslovnog kluba PartneRI, koji je jučer sudjelovao na panelu »Poduzetnički smjer u novom razdoblju EU fondova«, u organizaciji HGK – Županijske komore Rijeka, a povodom obilježavanja Dana Europe.


Popović kaže da ljudi vjerojatno nisu informirani, a ako i jesu, vjerojatno i ne vjeruju da uopće mogu dobiti sredstva, dok je treći mogući faktor slabog povlačenja veliki rizik.





U sklopu obilježavanja Dana Europe, u cilju promicanja dijaloga i svijesti o politikama i mogućnostima Europske unije, HGK-Županijska komora Rijeka, u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u RH, stavit će u funkciju Info-punkt namijenjen poduzetnicima. Na Info-punktu bit će dostupne brošure o programima i Općim upravama pri Europskoj komisiji, razni pozivi na lokalne događaje vezane uz EU, te će u konačnici poduzetnici moći dobiti uslugu individualnih informativnih konzultacija, navode u Komori.



– Ako aplicirate na projekt od nekoliko milijuna kuna, minimalno 3 do 5 posto je fiksni dio koji je, ako ne dobijete projekt, izgubljen trajno. Mnogima je to jako veliki novac i ne mogu si dozvoliti toliki rizik – pojasnio je Popović. Na primjedbu da očito onda postoji diskrepancija između lokalnog javnog sektora koji dobro povlači EU-novce i privatnog, odnosno poduzetnika koji su daleko slabiji, Popović je kazao da je istina da su i naša županija i grad među najboljima u Hrvatskoj po ovom pitanju, no privatni je sektor, veli, očito fokusiran na dnevno preživljavanje i nema vremena razmišljati o budućnosti. Stoga je cilj sada bolje informirati poduzetnike da dobiju relevantne informacije, vide primjere dobre prakse, da ih se ohrabri da krenu prema EU fondovima. Osim toga, prijedlog je da zajednica sufinancira taj fiksni dio prijave jer je zajednici u interesu da se projekti financiraju, otvaraju nova radna mjesta, kreiraju novi proizvodi i plasiraju na strana tržišta, da budemo što konkurentniji jer smo generalno slabo konkurentni – zaključuje Popović.


Vidoje Vujić, predsjednik HGK Rijeka, kazao je da se PGŽ i Grad Rijeka mogu ponositi velikim iznosom povučenih sredstava iz EU-a, ali kada bi iz toga izuzeli infrastrukturu, onda je tih sredstava jako malo.


– I upravo je novo proračunsko razdoblje EU-a šansa za male i srednje poduzetnike da osmisle razvoj i sredstva koriste bolje no do sada. Mi u Hrvatskoj smo sami sebi zakomplicirali sustav, jer za korištenje europskih fondova neke zemlje imaju procedure na dvije ili tri kartice, a mi više od stotinu, upozorio je Vujić. Daniel Pejić iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a govorio je o trenutnom stanju povlačenja EU sredstava. Što se tiče PGŽ-a, 31. ožujka ove godine ugovoreno je bilo 569 milijuna eura ili oko 4,3 milijarde kuna, a najviše iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija: 515 milijuna eura ili nešto manje od 4 milijarde kuna. Veći iznosi projekata su se odnosili uglavnom na projekte iz infrastrukture – poboljšanje vodne komunalne infrastrukture aglomeracije Rijeka, izgradnja državne ceste do luke Rijeka, sanacija jame Sovjak itd., odnosno to su, kaže, veći projekti koji su u PGŽ-u najviše sudjelovali u apsorpciji sredstava.