Važan sporazum

POTPISAN UGOVOR Riječki studenti medicine moći će na praksu u Njemačku. Ovo su detalji

Ingrid Šestan Kučić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Jasno su definirana i znanja te vještine koje studenti trebaju steći, a za studente iz Hrvatske bit će osigurani smještaj i prehrana, dok će troškove puta sami snositi, najavljuje dekan Tomislav Rukavina



Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci i tvrtka MediStart iz Hamburga jučer su potpisali ugovor o suradnji kojim stotinjak njemačkih zdravstvenih ustanova i bolnica postaju nastavna baza riječkog Medicinskog fakulteta. U praksi će to značiti da će riječki studenti kliničku praksu moći odraditi u Njemačkoj, a to im je omogućilo jučerašnje formaliziranje već ranije uspostavljene suradnje. Ugovor su potpisali dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. Tomislav Rukavina i direktorica MediStarta Carolin Ewers. Dosadašnja suradnja riječkog fakulteta s MediStartom uglavnom se odnosila na regrutiranje i upis novih studenata na studij medicine na engleskom jeziku, dok se novi ugovor, prema pojašnjenju dekana, odnosi na suradnju Medicinskog fakulteta i »polla« njemačkih bolnica, koje će od sada djelovati kao nastavna baza.


Stotinjak bolnica


– Na taj način postići će se širenje broja nastavnih ustanova za obavljanje kliničke prakse kako za studente medicine na engleskom jeziku tako i za naše studente koji zadovolje potrebne uvjete i imaju želju educirati se i kliničku nastavu odraditi u jednom od najboljih zdravstvenih sustava. Praktična će se nastava moći odrađivati u skupu njemačkih bolnica, takozvanih »teaching hospital« koje su akreditirale nadležne njemačke institucije. Riječ je o skupu od stotinjak bolnica. Ovim ugovorom stranim studentima, koji na našem fakultetu pohađaju medicinu na engleskom jeziku omogućit će se da iskustvo kliničke nastave imaju u mjestu iz kojeg dolaze, pojašnjava dekan.


Prednosti ove suradnje su i rasterećivanje postojećeg sustava nastavnih baza kroz povećavanje kapaciteta putem novih ustanova, a uspostavljena suradnja odnosi se i na stručni te znanstveni rad ostalih stručnih i nastavnih baza Medicinskog fakulteta s njemačkim ustanovama. Priliku za odlazak u Njemačku imat će i studenti koji medicinu slušaju na hrvatskom jeziku, a ugovorom je definirano i petanestak specijalnosti iz kojih će se moći odraditi praktičan rad u Njemačkoj.




– Jasno su definirana i znanja te vještine koje studenti trebaju steći, a za studente iz Hrvatske bit će osigurani smještaj i prehrana, dok će troškove puta sami snositi. Međutim, osnovni preduvjet za boravak u njemačkim bolnicama poznavanje je određene razine njemačkog jezika, kao što je i za boravak u hrvatskim bolnicama potrebno bazično poznavanje hrvatskog jezika za strane studente, najavljuje prof. dr. Rukavina


Minimalna kvota


Potpisivanje ugovora otvara nove mogućnosti za fakultet i njegov razvoj, kako studenata tako i nastavnika, a koliko će na godišnjoj razini studenata odlaziti u Njemačku bit će definirano nakon provedene ankete o zainteresiranosti studenata.


– Primjerice za prvu smo generaciju predvidjeli minimalnu kvotu za internu medicinu od 15 studenata. Ugovorom je sve to razrađeno, kao i vremenski period koji će studenti provesti u Njemačkoj na kliničkoj nastavi. Prva generacija studenata u Njemačku će krenuti 2021. godine. To je godina kada će prva generacija koja je upisala studij medicine na engleskom jeziku biti četvrta godina studija, zaključuje dekan.


Strani stuidenti koji pohađaju studij medicine na engleskom jeziku tijekom studija u Rijeci uče hrvatski jezik. Nakon diplome mogu se upisati u Hrvatsku liječniku komoru, upisati doktorski studij te kao alumni mogu djelovati kroz oba sustava, odnosno hrvatskog u kojem su studirali i iz onog iz kojeg su došli, a dio njih uskoro će i kliničku praksu moći odraditi u mjestu iz kojeg su došli.