Gradski distributer Energo

POSKUPLJENJE U RIJECI Od 1. studenoga skuplje centralno grijanje

Marinko Glavan

Sezona grijanja počinje, a u studenome i nove cijene / NL arhiva

Sezona grijanja počinje, a u studenome i nove cijene / NL arhiva

Riječ je o povećanju cijene stavke takozvanog promjenjivog dijela računa za centralno grijanje, odnosno potrošene toplinske energije za kućanstva od 8,4 posto



RIJEKA  Cijena isporučene toplinske energije u sustavu riječkih gradskih toplana od 1. studenog će s 0,35 kuna po kilovatsatu (kWh) porasti na 0,3795 kuna po kilovatsatu, potvrđeno je iz Energa.


Riječ je o povećanju cijene stavke takozvanog promjenjivog dijela računa za centralno grijanje, odnosno potrošene toplinske energije za kućanstva od 8,4 posto.


Radi se o cijenama bez PDV-a, dok će s uključenim porezom na dodanu vrijednost cijena s 0,4375 kn/kWh narasti na 0,4743 kn/kWh.




Cijena fiksnog dijela računa, odnosno instalirane snage, neće se, potvrđuju iz Energa, mijenjati te ostaje na sadašnjih 18,50 kuna po kilovatu instalirane snage.


Zadnja promjena cijena toplinske energije iz Energovih toplana bila je prije točno tri godine, kada je bila smanjena na sadašnjih 0,35 kuna po kilovatsatu, bez PDV-a.


Valja napomenuti da je Energo početkom 2012. drastično povećao cijene toplinske energije, s 0,35 kn/kWh, na čak 0,5 kn/kWh, što je tada, u kombinaciji s nedovoljno dorađenim pravilnikom za izračun i raspodjelu troškova toplinske energije, dovelo do golemog nezadovoljstva korisnika što zbog visoke cijene grijanja, što zbog pojave nelogično visokih računa koji su u ekstremnim slučajevima znali prelaziti i cifru od šest tisuća kuna mjesečno.


U idućim godinama, sa smanjenjem cijena prirodnog plina, padale su i cijene toplinske energije u Rijeci, sve dok prije tri godine nisu vraćene na stanje prije poskupljenja, odnosno na dosadašnjih 0,35 kuna po kilovatsatu, odnosno 0,4375 kuna po kiovatsatu s uključenim PDV-om.


Više možete pročitati u tiskanom izdanju Novog lista u petak!