Nakon subotnjeg incidenta

POLICIJA KRUŽILA KLANOM I ISPITIVALA MJEŠTANE Svjedok postoji, ali kaže da je sve rekao policiji

Biljana Savić

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj

O svemu što sam vidio tada na licu mjesta, svjedočio sam policiji, i tu ću stati – poručio nam je svjedok. I dok unutarnja kontrola policije istražuje zbog čega su zapravo policajci upotrebili »sredstava prisile«, u bolnici su nam još jednom potvrdili da je mladi čovjek – koji je, kako doznajemo, sitne tjelesne konstitucije – teško ozlijeđen



KLANA Posve nesvakidašnji prizor danas na gotovo pustim prometnicama središta Klane bilo je policijsko vozilo koje je kružilo najužim središtem ove općine. Policajac je razgovarao s mještanima koje bi zatekao ispred mesnice, lokalne butige i lokalnog kafića, pitao ih jesu li išta vidjeli te »kobne« noći, no onoliko koliko smo uspjeli doznati od prolaznika koje je policajac zaustavljao i ispitivao, oni mu nisu znali ništa reći, baš kao ni nama – izgleda da u Klani nitko ništa ne zna o uzrocima subotnjeg incidenta tijekom kojega su, na parkiralištu uz tamošnji vatrogasni dom, policajci premlatili 35-godišnjaka, koji se zbog teških ozljeda i dalje nalazi na odjelu neurokirurgije u riječkom KBC-u.


Svi koje smo susreli rekli su nam da su tek dan kasnije čuli za ovaj teški incident koji se dogodio samo stotinjak metara od pozornice na kojoj je, u okviru općinske manifestacije Rokova, svirala »Crvena jabuka«. Na koncertu je bilo nekoliko ljudi.


– Sve se dogodilo gotovo nama pred nosom, ali dovoljno daleko da ne vidimo – kažu nam stanovnici Klane koji su bili na koncertu.




Uspjeli smo, istina, doći do jedinog svjedoka ovog događaja koji je uznemirio Klanu, osim supruge i djeteta ozlijeđenoga, ali on je odbio pričati s novinarima.


– O svemu što sam vidio tada na licu mjesta, svjedočio sam policiji, i tu ću stati – poručio nam je svjedok. I dok unutarnja kontrola policije istražuje zbog čega su zapravo policajci upotrebili »sredstava prisile«, u bolnici su nam još jednom potvrdili da je mladi čovjek – koji je, kako doznajemo, sitne tjelesne konstitucije – teško ozlijeđen.


– Stanje bolesnika se popravlja, provedena je sva dijagnostička obrada koja je pokazala da nije bio značajnijih traumatskih ozljeda te se provodi konzervativna terapija na koju pacijent povoljno reagira – priopćili su nam iz riječkog KBC-a.


Načelnica klanjske općine, Željka Grgić Šarčević, kazala nam je da odgovor od policije na njezin upit o pojašnjenju događanja još nije dobila.


Glavni ravnatelj policije odlučio je da se zbog prikupljanja svih obavijesti o uporabi sredstava prisile u postupanju policije u Klani oformi stručni tim policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova. »Posebice se to, između ostalog, čini kada je uslijed uporabe sredstava prisile došlo do uznemiravanja javnosti.« »I u ovom slučaju u interesu nam je utvrđivanje svih okolnosti slučaja, međutim, budući da je postupak još uvijek u tijeku, nismo u mogućnosti dostaviti više podataka. S nalazom stručnog tima svakako ćemo upoznati javnost, a iz do sada utvrđenih činjenica nemamo razloga sumnjati u opravdanost uporabe sredstava prisile, ali vas svakako još jednom umoljavamo da pričekamo dovršetak cjelokupnog postupka«, piše u priopćenju koje je stiglo iz MUP-a.


U tiskanom izdanju Novoga lista od četvrtka, 23. kolovoza, pročitajte ekskluzivnu ispovijest supruge stradalog muškarca