Traže svoje

POGREŠAN OBRAČUN PREKOVREMENIH: Na području Rijeke liječnici podigli više od dvije stotine tužbi

Ljiljana Hlača

Problem s obračunom isplate prekovremenih sati liječnika datira još od 1. prosinca 2013. godine, odnosno otkad je na snazi Granski kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja. 



RIJEKA – Više od tri tisuće liječnika u Hrvatskoj pokrenulo je sudske tužbe tražeći da im se isplati razlika plaće zbog pogrešno obračunatih prekovremenih sati, a u nekih 400 slučajeva donesene su prvostupanjske presude, sve u korist liječnika. Na području Rijeke podignuto je više od 200 takvih tužbi, istaknuto je jučer na konferenciji za novinare županijskog povjerenstva Hrvatske liječničke komore.


Povjerenstvo je pozvalo državu odnosno Ministarstvo zdravstva na mogućnost nagodbe »umjesto pokretanja parničnog postupka, a sve kako bi se izbjegli nepotrebni izdaci«, istaknuli su dr. sc. Alen Protić, predsjednik Skupštine HLK-a i izv. prof. dr. sc. Goran Hauser, dopredsjednik županijskog povjerenstva.


Problem s obračunom isplate prekovremenih sati liječnika datira još od 1. prosinca 2013. godine, odnosno otkad je na snazi Granski kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja. Najavljena je i današnja tribina u 15 sati u velikoj predavaonici KBC -a, lokalitet Sušak, a na njoj će biti riječi o izborima za HLK, koji će se održati u svibnju.




Bilo je riječi i o »RiStart« projektu Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci, a u okviru kojeg se održavaju radionice osnovnog održavanja života. Tijekom 2018. i u prvim mjesecima ove godine održano je 20 takvih radionica kroz koje je prošlo više od 360 sudionika, istaknuto je.