Provjerili smo odlučuju li se Riječani na kupovinu

POČINJU SEZONSKA SNIŽENJA Kupci robu tek “skeniraju”, većinom se čeka treći krug sniženja

Biljana Savić

U Toweru »vrište« natpisi o sniženjima / Snimio Vedran KARUZA

U Toweru »vrište« natpisi o sniženjima / Snimio Vedran KARUZA

Riječki trgovački centri, a i prodajna mjesta na Korzu, jučer, prvoga dana ovosezonskog sniženja, bili su solidno popunjeni, no malo tko je nosio vrećice iz dućana. No, ipak se kupuje. Kaput ili čizme u pola cijene uvijek spadaju pod ono za što se još jednom provuče već izlizana kreditna kartica



RIJEKA  Građani su se umorili od kupovine uoči božićnih blagdana i ispraznili novčanike za blagdansku trpezu, ali trgovci su našli rješenje kako ih opet privući – počela su sniženja sezonske odjeće i obuće, ali i tehnike. Ima i pošalica koja se vrti na društvenim mrežama »Do Nove godine ostalo je još 40 kuna«.


No, ipak se kupuje. Kaput ili čizme u pola cijene uvijek spadaju pod ono za što se još jednom provuče već izlizana kreditna kartica. Riječki trgovački centri, a i prodajna mjesta na Korzu, jučer, prvoga dana ovosezonskog sniženja, bili su solidno popunjeni, no malo tko je nosio vrećice iz dućana.


: Prvoga dana odmah dvije vrećice / Foto Vedran KARUZA


: Prvoga dana odmah dvije vrećice / Foto Vedran KARUZA



Različiti natpisi




»Skeniramo malo, čekamo da još padnu cijene, iako i sad ima dosta artikala u pola cijene«, najčešći je komentar građana koje smo zatekli u riječkim dućanima.


U pravu su, jer cijene će padati u tri kruga, do 70 posto.


– U prvom krugu koji će trajati do polovine siječnja, popusti će iznositi između 20 i 30 posto, nakon toga se očekuju popusti i do 50 posto, a pred sam kraj veljače očekujemo da će cijene padati i prema 70 posto, najavila je direktorica Sektora za trgovinu Hrvatske gospodarske komore Tomislava Ravlić.


Sezonski popusti počeli, ali se ni Riječanin ni »Egipćanin« oko toga ne uzbuđuju previše / Foto Vedran KARUZA


Sezonski popusti počeli, ali se ni Riječanin ni »Egipćanin« oko toga ne uzbuđuju previše / Foto Vedran KARUZA



Uz odjeću i obuću, građani na sniženju kupuju i namještaj, tehniku te različite sezonske proizvode.


Trgovci su izloge oblijepili natpisima »do 50 posto«, »od 50 do 70 posto« ili »velika ponuda artikala u pola cijene do 2. siječnja«. Dakako, sve spomenuto odnosi se na dio asortimana, nitko još ne nudi sve u pola cijene, kao što to svake godine u trećem krugu učine Intimissimi i Calzedonia, a PitaRosso spusti i do 70 poso.


Calzedonia i Intimissimi su sad na »do 50 posto«, kao i sOliver, GalileoReserved, a MASS nudi sniženja na brojne artikle od 20, 30 i 50 posto pa su brojni primjerci zimske obuće sniženi s tisuću i nešto na petsto i nešto kuna.


Mango i Zara standardno ne obavještavaju kupce o postotku sniženja, već su istaknuli, primjerice, haljine po skupnoj cijeni i porukom »sve po 199 kuna« ili kratke kapute s porukom »sve po 399«, a prethodno su koštali 549 kuna. Tako se na pultovima s natpisom »sve po….« nalazi dvadesetak haljina, kaputa, majica… po istoj cijeni, a na svakom artiklu je naznačena i prijašnja i sadašnja cijena.


Nove čizmice u pola cijene / Foto Vedran KARUZA


Nove čizmice u pola cijene / Foto Vedran KARUZA



Potrošačka prava


Office shoes nudi zimsku obuću i po 70 posto nižim cijenama, a skijaška oprema još čeka na spuštanje cijena, jer sezona skijanja tek je počela. Koliko god neki kupci bili svjesni toga da će nešto što im je zapelo za oko, a sad je sniženo za 30 posto, uskoro biti upola cijene, svejedno se odlučuju na kupnju na prvom sniženju, u strahu da će biti rasprodana veličina koja im treba, a to se vrlo često i dogodi.


Kad je o veličinama riječ, iz HGK-a poručuju da je za svakog potrošača najvažnije da bude informiran, da poznaje svoja prava, ali i obveze te da prilikom kupovine na sniženjima i dalje ima ista prava kao u redovnoj prodaji, dakle, ima pravo zamijeniti kupljeni artikal u propisnom roku i s računom.


PittaRosso zasad sa sniženjima od 50 posto / Foto Vedran KARUZA


PittaRosso zasad sa sniženjima od 50 posto / Foto Vedran KARUZA