Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. listopada 2019.
Podaci po županijama

PGŽ po iskorištenosti EU fondova treći u Hrvatskoj. Evo koliko su novca povukli

Foto Sergej Drechsler
Foto Sergej Drechsler
Autor:
Objavljeno: 31. listopad 2018. u 14:07 2018-10-31T14:07:00+01:00

Prema financijskim pokazateljima Primorsko-goranska županija na trećem je mjestu s 2,93 milijarde kuna ili 386,5 milijuna eura ugovorenih bespovratnih sredstava

RIJEKA Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU objavilo je najnovije podatke o iskorištenosti EU fondova po županijama. Primorsko-goranska županija prema tim je podacima i dalje u samom vrhu, uz Grad Zagreb te Dubrovačko neretvansku županiju.

- U PGŽ-u je u ovom trenutku aktivno ukupno 347 EU projekata i po tom broju, koji obuhvaća i projekte općina i gradova, na drugom smo mjestu odmah iza Grada Zagreba, kažu u PGŽ.

Prema financijskim pokazateljima Primorsko-goranska županija na trećem je mjestu s 2,93 milijarde kuna ili 386,5 milijuna eura ugovorenih bespovratnih sredstava.

Budući da su zbog indeksa razvijenosti općine i gradovi PGŽ u nepovoljnijem položaju kod kandidiranja na EU fondove, pogotovo na fondove ruralnog razvoja, ovo je izuzetan rezultat i dokaz dobre te pravovremeno pripremljene dokumentacije, smatraju u PGŽ-u.

- Samo da podsjetimo kako je tijekom mjeseca srpnja i kolovoza PGŽ-u odobreno 5 europskih projekata u okviru programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska ukupne vrijednosti bespovratnih sredstava preko milijun eura te još dva projekta u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ za prirodnu baštinu ukupne vrijednosti 7,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava za PGŽ i Javnu ustanovu Priroda, kažu u Primorsko-goranskoj županiji.

U ovom trenutku u provedbi su tri veća infrastrukturna projekta sufinancirana iz Kohezijskog fonda, prema Operativnom programu Konkurentnost i kohezija te nacionalnih sredstava, rekonstrukcija i dogradnja Zapadnog dijela luke Cres, nositelj projekta je Županijska lučka uprava, a ukupna mu je vrijednost 34,3 milijuna kuna.

Zatim, produženje lukobrana u luci Unije na otoku Unije - korisnik je Županijska lučka uprava Mali Lošinj, a sveukupna vrijednost projekta iznosi oko 37 mil. kn uz sufinanciranje u iznosu oko 34,2 mil. kn iz Kohezijskog fonda te dogradnja luke otvorene za javni promet županijskog značaja – luka Crikvenica - korisnik je Županijska lučka uprava Crikvenica, a sveukupna vrijednost projekta iznosi oko 32,7 milijuna kuna.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.