100 milijuna

PGS zabrinut: Porezna reforma će se slomiti preko leđa lokalne samouprave

Damir Cupać

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Darijo Vasilić je  najavio da će PGS podići ustavnu tužbu ako Vlada  ne oslobodi  građane PGŽ-a plaćanja mostarine kopno – Krk



RIJEKA Predsjednik PGS-a Darijo Vasilić izrazio je zabrinutost zbog najave nove porezne reforme koja će se, prema njegovoj ocjeni, slomiti preko leđa lokalne samouprave.


– Svi smo mi već stavili prijedloge proračuna u proceduru, a još uvijek ne znamo što će biti s novim poreznim zakonima. No, iz onoga što se dade iščitati, građani će malo dobiti, a lokalne samouprave opet će ostati bez prihoda. Porez na nekretnine se smanjuje za jedan postotni poen, a to je 100 milijuna kuna manje jedinicama lokalne samouprave. Na taj način će se pomoći strancima u kupovini nekretnina. Bilo bi bolje da se kao nekada hrvatski građani oslobode poreza za kupnju prve nekretnine, ocijenio je Vasilić.


Protuustavno


On je najavio da će PGS podići ustavnu tužbu ako Vlada i resorno ministarstvo ne oslobode građane Primorsko-goranske županije plaćanja mostarine kopno – Krk.




– Naplata je protuustavna i ako se to ne riješi do kraja ove godine, idemo s ustavnom tužbom, pojasnio je Vasilić.


Predsjednica riječkog ogranka PGS-a Tea Mičić Badurina pozvala je Vladu da hitno riješi situaciju u »3. maju« kako bi riječki škver postao ono što je bio prije nego što je izručen Uljaniku za jednu kunu – pravo brodogradilište.


– Uljanik je devastirao »3. maj« i on ne smije biti nečija radionica. Zanimanje investitora postoji ako »3. maj« izađe iz Uljanik grupe. Vlada mora odraditi program restrukturiranja, naći strateškog partnera i prije svega postupati žurno, izjavila je Mičić Badurina.


Sredstva za Lopaču


Počasni predsjednik PGS-a Nikola Ivaniš još je jednom upozorio na probleme s kojima se suočava Psihijatrijska bolnica Lopača i pozvao Ministarstvo zdravstva i Primorsko-goransku županiju da riješe problem s raspodjelom decentraliziranih sredstava koja se uskraćuju ovoj i te kako potrebnoj bolnici samo zato što joj je osnivač Grad Rijeka.


– Ministarstvo zdravstva treba presuditi ima li Lopača pravo na decentralizirana sredstva, a apeliramo na Primorsko-goransku županiju da promijeni rigidan i nepravedan stav i da prihvati teritorijalni princip kako bi Lopača ušla u raspodjelu decentraliziranih sredstava za 2019. godinu. Potporu svemu treba dati Ministarstvo zdravstva jer su u Lopači liječe pacijenti iz cijele Hrvatske, a riječ je o bolnici koja je kadrovski dobro ekipirana, zaključio je Ivaniš.