Vjeruje i zna

PGS nema nikakve dvojbe: Nikola Ivaniš vjeruje da će krenuti obnova Galeba

Damir Cupać

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj



RIJEKA – Počasni predsjednik PGS-a i riječki dogradonačelnik Nikola Ivaniš vjeruje i zna da će obnova broda “Galeb” krenuti jer će se na sjednici Gradskoga vijeća u ponedjeljak, 30. rujna 2019. godine, prihvatiti odluka o kreditu od 44 milijuna kuna za taj projekt i projekt obnove Palače šećerane.


– Zbog svega onoga što se događa u Hrvatskoj, ali i u našem susjedstvu, podržavamo da se obnova “Galeba” dovrši, svejedno 2020. ili 2021. godine. Taj će projekt podsjetiti na antifašističke tekovine, ali je i te kako važan za kulturni i urbani turizam.


Muzej na brodu “Galeb” će, između ostalog, govoriti o ulozi Hrvatske u pokretu nesvrstanih. I ovaj tjedan smo slušali ideološke diskvalifikacije u vezi s ovim projektom koje su izricali beznačajni autori.




Ali iz svega toga je jasno da njima nije problem cijena projekta, već je to za njih prvorazredno ideološko pitanje, ocijenio je Ivaniš. On je podsjetio da se sljedeće godine slavi 75. obljetnica pobjede nad fašizmom, i to u godini kada Hrvatska predsjeda Europskom unijom, Zagreb će biti privremeni glavni grad Europe, a Rijeka Europska prijestolnica kulture.


– Trst, odnosno talijanski fašisti, su postavili spomenik D’Annunziju, iako on s tim gradom nema nikakve veze. U isto vrijeme, Mađarska gradi monument i na njemu kao svoj bivši grad stavlja Zagreb. Sve to ukazuje da aspiracije za našim teritorijem nisu prošlost.


Jedina garancija granica ove zemlje su tekovine antifašizma i sve ono što o antifašizmu svjedoči, a to je, između ostalog, i brod “Galeb”, poručio je Ivaniš.


Politički tajnik PGS-a Franjo Butorac izjavio je da se zadnjih 30 godina obezvrjeđuje sve antifašističko, partizansko i ime Josipa Broza Tita.


– A tvrdimo da smo Europa koja je izgrađena na antifašističkim temeljima. U našoj zemlji otvara se prostor za ekstremiste, za reviziju prošlosti. Hrvatska prešućuje 9. svibnja, Dan pobjede nad fašizmom. Zbog toga smo na stupu srama.


Rezultat svega su sve desniji i sve ekstremniji istupi u javnosti kojima se ne usude suprotstaviti ni visokopozicionirani ljudi. To je neodgovorno, zaključio je Butorac.