Ivaniš i Butorac upozoravaju

PGS: U EU nema prostora za ideologiju Zlatka Hasanbegovića; od imena trga važniji odnos prema antifašizmu

Andrej Petrak

Nikola Ivaniš, Franjo Butorac i Srđan Srdoč  / Snimio Roni BRMALJ

Nikola Ivaniš, Franjo Butorac i Srđan Srdoč / Snimio Roni BRMALJ

To što govori Zlatko Hasanbegović ne može prihvatiti ni jedan normalni Hrvat i antifašist, osim Milana Bandića, koji se prodao za četiri godine vlasti, rekao je Nikola Ivaniš



RIJEKA Ključno pitanje nije polemika oko imena Trga Maršala Tita u Zagrebu, nego odnos hrvatske javnosti prema antifašizmu i fašizmu, kod čega se posljednjih godina dogodio reverzibilan proces: sve ono loše što se kaže o antifašizmu postaje pohvalno, sve drugo se osuđuje, poručili su PGS-ovi Franjo Butorac i Nikola Ivaniš.


– Hrvatska je jedina zemlja koja iz grupacije pobjednica u Drugom svjetskom ratu želi prijeći u tabor gubitnika. Normalne zemlje to ne rade. Savezničkim zemljama tijekom Drugog svjetskog rata nije padalo na pamet proglasiti zločinačkim narodno-oslobodilački pokret u Hrvatskoj i Jugoslaviji, koji je bio imanentno antifašistički. Dapače, Randolph Churchill i lord Fitzroy MacLean u glavnom Titovom štabu cijenili su to što su partizani davali velik doprinos borbi protiv fašizma. Danas nažalost svakome pada napamet tvrditi suprotno, rekao je Franjo Butorac.


Revizija povijesti


Napominje da nasuprot propovijedi biskupa Košića za Velu Gospu, koja je, kaže, bila takva da bi ga DORH trebao teretiti za govor mržnje, stoje brojni svećenici koji su dali ključan doprinos da bi Istra, Kvarner i otoci danas bili hrvatski.




– Božo Milanović od 1945. do 1947. godine prikupio je ogromnu dokumentaciju iz matičnih knjiga i dokazao da je Istra hrvatska. Njegov istup u Parizu bio je ključan za potpisivanje mirovnog sporazuma kojim su naša područja vraćena matici zemlji. Moramo zaustaviti trend napada na antifašizam, kroz promjenu društvene klime i načina gledanja na povijest, jer danas svjedočimo notornoj reviziji povijesti, rekao je Franjo Butorac.


Nikola Ivaniš ističe da odnos prema antifašizmu nema veze s odnosom prema komunizmu, nije desno-lijevo, već je pitanje toga hoće li Hrvatska ostati u društvu liberalno-demokratskih zemalja EU, u prostoru na kojem zapadno-europske demokracije grade sve ono što jesu.


– Tu nema prostora za ideologiju Zlatka Hasanbegovića. Vodeća europska antifašistkinja, po svemu onome što je učinila u svoja tri mandata, definitivno je presjednica njemačkih kršćanskih demokrata i premijerka, Angela Merkel. I to pokazuje da kad se govori o antifašizmu, ne govori se o komunizmu. Sve je to jasno poručio i Miko Tripalo još 1993. godine, kad je na stranicama Novog lista pozvao na konačni završetak Drugog svjetskog rata i odbacivanje i komunističke i ustaške ideologije, rekao je Nikola Ivaniš.


Tuđman je znao


Ocijenio je da živimo u vremenu kad ljudi s ekstremne desnice sebi dopuštaju govoriti ono što se ne bi usudili zucnuti u vrijeme predsjednika Franje Tuđmana, koji je, napominje, bio partizanski general, a kao povjesničar jako je dobro znao sve o antifašizmu i hrvatskom doprinosu pobjedi u Drugom svjetskom ratu. Isti stav, poput Tuđmana, izricao je, kaže, i Vladimir Šeks koji je 2007. godine na proslavi 60 godina suvereniteta Hrvatske nad Istrom u pulskoj Areni govorio o sudbonosnom značaju antifašističke borbe za stvaranje samostalne Hrvatske.


– Šeks je ovog ljeta ponovo poručio da je ljuta hrvatska desnica izdajnik nacionalnih interesa. I sad bi mi trebali u nešto uvjeravati Hasanbegovića? To što on govori ne može prihvatiti ni jedan normalni Hrvat i antifašist, osim Milana Bandića, koji se prodao za četiri godine vlasti, rekao je Nikola Ivaniš.