LNG, cestarina, Jadran...

PGS: HDZ ne želi pomoći Primorsko-goranskoj županiji i Gorskom kotaru

Damir Cupać

Ana Trošelj, Dario Vasilić, Tea Mičić Badurina i Franjo Butorac, Foto: V. KARUZA

Ana Trošelj, Dario Vasilić, Tea Mičić Badurina i Franjo Butorac, Foto: V. KARUZA

Predsjednica riječkog ogranka PGS-a Tea Mičić Badurina pozvala je sve građane da 3. ožujka ove godine dođu na riječki Korzo na prosvjed protiv plutajućeg LNG terminala



RIJEKA Predsjednik PGS-a Darijo Vasilić odbacio je optužbe ministra Olega Butkovića da se PGS služi jeftinim populizmom kada je u pitanju neplaćanje cestarine.


– Radi se o tome da se olakša život građanima u svim hrvatskim regijama, a to se može napraviti da se oni oslobode plaćanja cestarine u lokalnom prometu. Kada smo krenuli s tom inicijativom, mislili smo na stanovnike Gorskoga kotara. Ako je Imotska krajina demografski opustošena i to je bio argument za neplaćanje tunelarine, onda isti argumenti vrijede za Gorski kotar.


Postoje razne tehničke mogućnosti koje bi olakšale provedbu naše inicijative koja bi rezultirala poticanjem gospodarske dinamike. Ako si Hrvatska ne može u potpunosti omogućiti oslobađanje od plaćanja cestarine, onda to može parcijalno napraviti na način da bi se ona naplaćivala po minimalnoj cijeni na lokalnoj razini.




Recimo 100-200 kuna za neograničeno korištenje u lokalnoj sredini. Ovdje se radi samo o političkoj volji koja nedostaje kada je riječ o pomoći Gorskom kotaru. Nama je neprihvatljivo da se to napravi u jednom slučaju, a u drugom ne. Kao što se otočane oslobodilo od plaćanja mostarine preko Krčkog mosta, tako nešto se može napraviti i s cestarinom za Gorski kotar. Očito je da HDZ nema političku volju za pomaganje Primorsko-goranskoj županiji, uvjeren je Vasilić.


Predsjednica riječkog ogranka PGS-a Tea Mičić Badurina pozvala je sve građane da 3. ožujka ove godine dođu na riječki Korzo na prosvjed protiv plutajućeg LNG terminala.


– Odnos centralne vlasti prema Primorsko-goranskoj županiji je maćehinski. Kakvi su to domoljubi koji su spremni realizacijom takvog projekta uništiti Kvarnerski zaljev, ribarstvo, turizam…Plutajući LNG terminal je puno jeftiniji i njegova gradnja je puno brža, a sredstva iz EU-fondova se moraji iskoristiti. Cijenu takvog lakšeg puta trebaju platiti svi građani Primorsko-goranske županije. Ignoriraju se stavovi lokalne zajednice koja najbolje zna što joj treba, a što ne, upozorila je Mičić Badurina.


Gradska vijećnica PGS-a Ana Trošelj podsjetila je da su Županijska skupština, ali i sve jedinice lokalne samouprave, podržale izgradnju kopnenog LNG terminala.


– On nešto više košta i ne nudi jeftinu tehnologiju kao plutajući LNG terminal. Ako se realizira projekt plutajućega, naši će gosti dobijati servirane škampe pune klora, ocijenila je Trošelj.


Franjo Butorac prozvao je premijera Andreja Plenkovića za micanje uprave hotelskog poduzeća Jadran po političkoj liniji čime se šalje opasna poruka da ozbiljni investitori nisu dobrodošli u Hrvatsku.