Zahtjev roditelja

PEDOFIL BLIZU ŠKOLE Osuđenog seksualnog prijestupnika s Kozale ne može se ni preseliti, ni iseliti

Andrej Petrak

Na roditeljskom sastanku u školi dogovorit će što dalje  / snimio I. TOMIĆ

Na roditeljskom sastanku u školi dogovorit će što dalje / snimio I. TOMIĆ

Seksualni prijestupnik nije najmoprimac stana, već član obiteljskog domaćinstva svoje supruge, a Zakon ne predviđa mogućnost da se najmoprimcu otkaže ugovor ako je član domaćinstva osuđen za neko kazneno djelo



Zahtjevu roditelja učenika Osnovne škole Kozala da Grad Rijeka osuđenog pedofila, koji živi u gradskom stanu odmah preko puta škole, preseli na neku drugu lokaciju, koja neće biti u blizini djece, škola ili vrtića, prema svemu sudeći neće biti moguće udovoljiti.


Riječ je o čovjeku osuđenom 2013. godine zbog spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina i iskorištavanja djeteta za pornografiju, a nedavno je, više od godinu dana prije isteka pune kazne zatvora, pušten na uvjetnu slobodu.


U slučaju jedne od svojih maloljetnih žrtava iskoristio je poznanstvo s dječakovom obitelji i druženje s njegovim unukom. Zločine na koje je osuđen činio je u svom domu u neposrednoj blizini škole Kozala, pa stoga ne čudi što roditeljima učenika obližnje škole Kozala danas nije ni malo svejedno čuti da se vratio »na mjesto zločina«.




Okupljeni u inicijativu, odlučili su pokrenuti peticiju, kojom će od odgovornih institucija zatražiti da učine sve što je moguće kako bi zaštitili djecu. Budući da je riječ o čovjeku koji živi u gradskom stanu, namjera im je bila od Grada Rijeke zatražiti da ga se preseli u neki drugi gradski stan, gdje ne bi bio djeci »pod prozorom«.


– Svi smo za to da se njega preseli iz blizine škole i djece jer on se izliječiti neće. Grad bi mu trebao naći neku drugu lokaciju, gdje neće biti opasan – ističu roditelji učenika OŠ Kozala.


No, prema odgovoru Grada Rijeke na upit Novog lista, Grad neće biti u mogućnosti to učiniti. Osuđeni pedofil, naime, nije najmoprimac stana, već član obiteljskog domaćinstva svoje supruge, a Grad Rijeka nema osnovu za njihovo preseljenje.


– Osoba za koju ste postavili upit koristi stan u vlasništvu Grada Rijeke kao član obiteljskog domaćinstva supruge, dakle nije najmoprimac stana. Gospođa je na stanu imala status nositelja stanarskog prava stečenog prema ranije važećim propisima, Zakonu o stambenim odnosima te je stupanjem na snagu Zakona o najmu stanova, prema odredbama tog Zakona, stekla status najmoprimca stana. Zakon o najmu stanova ne predviđa mogućnost da se najmoprimcu otkaže ugovor o najmu stana ako je član njegovog obiteljskog domaćinstva osuđen za neko kazneno djelo. Dakle, Grad Rijeka nema osnovu za preseljenje obitelji ili otkaz ugovora – napominju u gradskom Odjelu za gospodarenje imovinom.


Navedena informacija ipak neće pokolebati roditelje, koji će nastaviti sa svojim akcijama u cilju zaštite svoje djece jer smatraju da seksualnom prijestupniku koji je služio zatvorsku kaznu zbog pedofilije nije mjesto u blizini djece niti u okruženju u kojem je već počinio ta kaznena djela.


Konkretne aktivnosti formulirat će nakon što se održe roditeljski sastanci koji će biti organizirani u školi Kozala.