Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
28. siječnja 2020.
Dokumentarac o liniji broj 6

foto Oživimo Čandekovu: Umjetnici iz ulice zaposjeli »šesticu«

Foto Silvano JEŽINA
Foto Silvano JEŽINA
Autor:
Objavljeno: 23. ožujak 2013. u 22:54 2013-03-23T22:54:00+01:00

Građanima koji su se zatekli u »harmonici« bilo je prilično zabavno  uz ritam bubnjeva, recitacije, pjesme Sabrine Hebiri, oslikavanje 

RIJEKA Vesela družina iz Čandekove i okolice pod redateljskom palicom Dragana Karla Došena snimala je u autobusu dokumentarac »Linija broj 6«. Ostali građani koji su se zatekli u »harmonici« od jutra pa sve do ranog poslijepodneva tako su imali prilično zabavan put do grada ili natrag, budući da su mogli slušati ritam bubnjeva, recitaciju pjesama, oslikavanje dijela Turnića pa na koncu i prekrasni glas pjevačice Sabrine Hebiri. 

– Živo je, pa donekle i kreativno, rekao je redatelj Došen nakon jednog od brojnih krugova »šesticom«, u »centru« Čandekove ulice, ispred Andree. 

Performans

– Pokušavamo biti kreativni u autobusu gdje se to ne može biti, gdje inače nemaš koga pozdraviti  osim vozača. Ljudi su u autobusima inače gotovo pa mrtvi i mi u sve to želimo unijeti malo života. Recimo ritmom bubnjeva, jer autobus inače znači pokret, koji je, nažalost – mrtav, rekao je Došen. 

Bilo koji oblik performansa u autobusu nije lako izvesti, ali umjetnici su se trudili. Posebno inspririran bio je Valerio Orlić iz Hrvatskoga književnog društva, koji je recitirao pjesme »Čandekovca« Josipa Eugena Šete, a posebno je bilo zanimljvo čuti onu naslova »Tko sad tvoje dojke krsti«.  

Snimanje dokumentarca o Čandekovoj Foto Silvano JEŽINA.jpg (10)
Snimanje dokumentarca o Čandekovoj / Foto S. Ježina

Na drugom dijelu autobusa mlada slikarica Deni Ugrina oslikavala je dva velika nebodera iz Čandekove na platnu, uz mentorstvo slikara Željana Pavića, poznatog po atelijeru u Kastvu. Ako je koji prozor otišao u stranu – to je zato što je »šestica« u tom trenutku poskočila. Za koju godinu ionako će svi misliti da je umjetnica tako željela da bude. 

Viđeniji stanovnici

Ritam je davao Nikica Karas na bubnju zvanom djembe, a najpoznatiji glazbenik u autobusu bio je još jedan stanovnik Čandekove – Zoran Štajdohar, popularni frontman Grča.

– Živim u Čandekovoj 36, to je, koliko znam, bila prva stanogradnja u ovoj ulici. Zgrada je napravljena na bunkeru s temeljem od sedam metara, iznio je Štajdohar nekoliko zanimljivih podataka, što je i jedan od ciljeva manifestacije Oživimo Čandekovu ulicu, pokrenute u povodu 100 godina rođenja antifašista Franje Čandeka, dio koje je i dokumentarac »Linija broj 6«. 

Osim spomenutih, snimanje filma uveličali su i drugi viđeni stanovnici Čandekove i okolnih ulica, odnosno njihovi gosti. Tu su tako bili fotograf Rajko Đedović, pjesnik Fikret Cacan, arhitekt Jiri Vejvoda, filmski redatelj i fotograf Petar Trinajstić i jedan posebno zanimljiv korisnik »šestice« – Danilo Troha koji u autobusu šverca svog psića Willyja! 

– Mislim da je uspjelo, čak su reagirali i neki ljudi, barem da pitaju zašto smo tu, zaključio je redatelj Došen. Premijera filma zakazana je za 6. travnja, u sklopu centralne svečanosti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze