Komunalni nemar

‘Ovo nisu slike Europske prijestolnice kulture’: Građani negoduju – Rijeka je zapuštena i prljava

Ljiljana Hlača

Rijeka nije nikakva prijestolnica kulture jer nije komunalno uređen grad i ne opravdava metaforu grada koji teče jer je zapravo grad koji stoji, smatra čitateljica



RIJEKA Potaknuti našim tekstovima građani sve više ukazuju na komunalni nemar i prljavštinu grada, a jedna čitateljica u svom pismu ističe da Rijeka nije nikakva prijestolnica kulture jer nije komunalno uređen grad. Rijeku »krase« prljave tende zapuštenih poslovnih prostora na Brajdi, smeće na autobusnom kolodvoru na Žabici, dok je kompleks »Rikard Benčić« priča za sebe. Ritam sivila upotpunjuje Željeznički kolodvor, Molo longo i Torpedo.


Rijeka nije grad koji teče, već grad koji stoji, konstatira čitateljica. Prema njezinim riječima, posjetitelji koji siđu s broda u riječku luku nemaju što vidjeti jer ulaze odmah u ruglo grada – Demetrovu ulicu.


Ogorčena je na gradonačelnika Vojka Obersnela, komunalne službe za koje se pita što li uopće rade, ali na udaru su i novinari gradske rubrike. Ne spominje napuštene industrijske hale pune otpada na Školjiću i Vodovodnoj ulici, prljave parkove u kojima fontane ne rade i slično.Osim u samom središtu i u riječkim naseljima ima cijeli niz zapuštenih prostora. Tako je vrlo opasna trošna baraka u Ulici Antuna Kosića Rika na Turniću kod kućnog broja 6 oko koje se počeo gomilati glomazni otpad, a upravo to je postalo omiljeno mjesto igranja kvartovske djece. No pitanje je trenutka kada se može dogoditi kakva nesreća, ukazuje na ovaj problem jedan naš čitatelj. Unatoč tomu što je komunalne redare zvao prije tri mjeseca nitko od nadležnih nije došao i ništa se nije poduzelo.




Fontana bez vode u Parku prof. dr. Vinka Frančiškovića  / Foto S. Drechsler


Fontana bez vode u Parku prof. dr. Vinka Frančiškovića / Foto S. Drechsler



To nije prvi put da se uočavaju ovakvi problemi, ali za većinu njih nisu nadležne gradske službe. Naime ako je prostor u privatnom vlasništvu gradske službe to ne čiste, no komunalni redari bi mogli inzistirati na uređenijem okruženju. Iz Odjela gradske uprave za komunalni sustav kažu da je zemljište na kojem je baraka u gradskom vlasništvu te da će je ukloniti zajedno s glomaznim otpadom.


Trošna baraka i glomazni otpad na Turniću  S. DRECHSLER


Trošna baraka i glomazni otpad na Turniću S. DRECHSLER