Odbor za kulturu

‘Ovo dosad nije radio nitko’: Zvonimir Peranić za 37 tisuća kuna povećao sredstva programu svoje sestre

Kim Cuculić

Odbor za kulturu Grada Rijeke, čiji je predsjednik Zvonimir Peranić, u Amandmanu je promijenio rashode raspoređene po korisnicima i programima, što dosad, kako kaže pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar, nije radio ni on ni gradonačelnik



RIJEKA Na dnevnom redu današnje sjednice Gradskog vijeća naći će se prijedlog Programa javnih potreba u kulturi Grada Rijeke za 2018. godinu, uz amandman Odbora za kulturu. U amandmanu su promijenjeni rashodi raspoređeni po korisnicima i programima. Iz priložene tablice vidljivo je da su neki iznosi koje su predložila kulturna vijeća smanjeni, a neki povećani.


Tako je, primjerice, Galeriji DM za izložbeni program predložena svota od 50.000 kuna umanjena za 10.000 kuna; Galerija SIZ bi za godišnji program od predloženih 33.000 trebala dobiti 12.600; za festival »Zoom« umjesto 80.000 predloženo je 40.000 kuna u okviru manifestacija. Nasuprot tome, neki bi prema novom planu trebali dobiti veća sredstva: Muzej djetinjstva umjesto 20.000 – 30.000 kuna; Kazališna radionica »Malik« za predstavu »Kod kuće je najgore« umjesto 15.000 – 35.000 kuna; 49. KRAF umjesto 15.000 – 35.000 kuna…


Kako piše u obrazloženju koje potpisuje Zvonimir Peranić, predsjednik Odbora za kulturu, programi koji se nalaze u službenom programu projekta Rijeka EPK 2020. trebali bi se sufinancirati putem trgovačkog društva Rijeka 2020., za čiji rad Grad Rijeka osigurava zasebna sredstva. U obrazloženju se navodi da pojedini programi nisu u skladu s navedenim normativima i kriterijima. Zvonimir Peranić pojasnio nam je koje su bile osnovne primjedbe Odbora za kulturu:




– Nekoliko puta je naglašeno da je bitno imati sav potreban materijal na vrijeme kako bi Odbor zauzeo stav. Ovo načelo pokušavamo komunicirati s Odjelom za kulturu po svim pitanjima, s ciljem rasprave i obostranog sudjelovanja u donošenju što boljih akata. Primjerice, iako je deklarativno iskazan takav stav i od strane Odjela, na posljednju sjednicu Gradskog vijeća je upućen prijedlog o osnivanju ustanove HKD na Sušaku kad su se članovi Odbora prvi put upoznali s materijalom. U načelu dobre suradnje, dodatnim konzultacijama, dogovorima i prijedlozima amandmana, prijedlog je ipak na kraju usvojen.


Izdvojiti EPK 


U tom smjeru komunicirana je potreba dostavljanja zapisnika o radu kulturnih vijeća, kako bi predlagateljima (pa tako i ostalima) bilo jasno zašto su im programi (ne)prihvaćeni. Zapisnici se sada sastoje samo od dodijeljenih bodova po pojedinim kriterijima – rekao je Peranić, dodajući da se u mijenjanju rashoda Odbor za kulturu vodio kriterijima koje su uspostavili sâm Grad Rijeka i Odjel za kulturu.


– U pojedinim programima predlagatelji su predlagali sufinanciranje veće od maksimalnih iznosa koje propisuju normativi. Zato smo pozvali članove vijeća na sjednicu. Normativi propisuju i postotak sufinanciranja predloženih programa. Što se program vrednuje većim brojem bodova, to je postotak veći. Ipak, u prijedlogu javnih potreba nema konzistentnosti u tome pogledu. Odbor je pozivajući članove kulturnih vijeća htio dobiti odgovore na ta i još mnoga pitanja. Na sjednicu Odbora se odazvala samo jedna članica vijeća, Lea Lazzarich – objašnjava Peranić, dodajući da je nužno mijenjati način rada kulturnih vijeća u smislu vrednovanja i pravodobnog informiranja.


Prijedlog je Odbora za kulturu da se programi EPK-a izdvoje iz javnih potreba. Naš je list iz EPK-a dobio informaciju da je Odbor za kulturu u programe EPK-a uvrstio neke koji to nisu (Crvena Rijeka, Susreti u Kortilu), a predložio za sufinanciranje program KRILA »Misaona tijela« (koji vodi Peranićeva sestra Ivana Peranić), iako je dio EPK-a. Zvonimira Peranića pitali smo za komentar.


– Zanimljiva mi je vaša tvrdnja da ste dobili odgovor iz EPK-a! Naime u pripremi informacija za sjednicu Odbora za kulturu osobno sam se obratio direktorici društva Rijeka 2020. upravo s upitom da mi pojasni koji su programi EPK-a u javnim potrebama. Do danas nisam dobio odgovor. Navedeni projekti eksplicitno su navedeni kao EPK u zapisniku sastanka Vijeća za nove medije od 30. listopada 2017., koji potpisuje Tomislav Medak. Na sastanku je nazočio i pročelnik Šarar. U tome zapisniku upravo stoji kako su programi predlagatelji SIZ-a »Zbor Crvene Rijeke/Prvomajski zbor« i predlagatelja KRILA »Susreti u Kortilu« EPK projekti. Zato su predloženi da se ne financiraju – objasnio je Peranić.


Nikada ovako 


U Amandmanu stoji i to da se KRILIMA, i to baš programu »Misaona tijela« Ivane Peranić, povećaju sredstva s predloženih 18.000 na 55.000 kuna. Na ovo Peranić odgovara: »Zapisnik o radu vijeća za dramsku umjetnost, pokret i ples najlošiji je. Izgleda kao da je sastavljen reda radi. U njemu čak nema ni traženih iznosa za sufinanciranje i ukupnog iznosa projekta. Obzirom da su ukupni bodovi jedini kriterij, amandmanom se predlaže u toj djelatnosti, nakon pozicioniranja manifestacija u manifestacije, sufinanciranje riječkih produkcija kojima se svima povećavaju sredstva i to: Kazališnoj radionici »Malik«, Umjetničkoj organizaciji »Kabinet«, Udruzi osoba s cerebralnom i dječjom paralizom, Lari Badurini, Umjetničkoj organizaciji KRILA i Senki Baruški.«


Upitali smo za komentar Amandmana i pročelnika Odjela za kulturu Ivana Šarara.


– Procedura donošenja Javnih potreba u kulturi godinama se unaprjeđuje i dorađuje. Aktivno komuniciramo sa svim članovima kulturnih vijeća i takva je suradnja rezultirala činjenicom da je naša procedura, bez lažne skromnosti, najtransparentnija i najpreciznija u čitavoj Hrvatskoj. To smo priznanje mnogo puta čuli od brojnih kolega.


Uvodili smo postupno elektroničkke prijavnice, normative, limite, jasan sustav bodovanja i javnih zapisnika. Svake godine dorađujemo sustav, a posljednje dvije godine uoči natječaja javno komuniciramo i koliki su ukupni raspoloživi iznosi za javne potrebe, što rezultira i realističnim očekivanjima svih prijavitelja.


No sve je to manje bitno od ključne činjenice da ni ja, niti moje kolege iz Odjela za kulturu, niti gradonačelnik, ne interveniramo u odluke kulturnih vijeća. Poštujemo njihovu stručnost, nezavisnost i činjenicu da su predloženi od strane struke, udruga i ustanova u kulturi putem javnog poziva. Čak i onda kada se s nekim njihovim odlukama ne slažemo. I to je temeljno pravilo koje je nedodirljivo.


Ovakav amandman Odbora za kulturu, izglasan od strane predstavnika četiriju političkih stranaka, predstavlja šokantan presedan koji u potpunosti poništava sve što je godinama pažljivo građeno. Nikada politika, koliko mi je poznato, nije ovako nesmotreno i loše argumentirano zagazila u sustav donošenja odluka o financiranju programa u kulturi.


Zgrožen sam, kao i brojne kolege – zaključuje Šarar.