Najbolji u PGŽ

Ovaj je vrtić u Kastvu po mnogočemu poseban. U njemu se djecu još od malih nogu uči – robotici

Andrea Bralić

Ono što je novo i djeci posebno zanimljivo je program robotike s kojim smo započeli i u koji su uključena djeca starijih skupina. Nabavili smo dva robota, a Raul Jereb i Ksenija Đuranović vode taj zanimljiv projekt, ističe ravnateljica Helena Ninković Budimlija



KASTAV Danas ponedjeljak 8. travnja počinju upisi u Dječji vrtić »Vladimir Nazor« Kastav, lani proglašen najboljim vrtićem u Primorsko-goranskoj županiji, a traju do 28. travnja.


Roditelji sve informacije mogu naći na web stranici vrtića-www.vrtic-kastav.com, kako bi se na vrijeme pripremili i skupili svu potrebnu dokumentaciju. U tekućoj pedagoškoj godini u redovite programe kastavskog vrtića upisano je 330 djece u dobi od godine dana do polaska u školu, a važno je napomenuti da se Grad Kastav među prvima javio na natječaj EU fondova za bespovratna sredstva kojima se financira projekt »Kastafski vrtić – cjelodnevni rad«, za koji su dobili 1,8 milijuna kuna, tako da je u partnerstvu s Dječjim vrtićem »Vladimir Nazor« krenula nova organizacija rada od 1. rujna. U cjelodnevni rad uključeno je 50-ak djece, raspoređenih u dvije skupine. Smjenski rad odvija se u dva objekta, a trajat će ukupno 28 mjeseci. Iz tih sredstava financirana su i ovih dana postavljena nova igrala za djecu.


Ravnateljica vrtića, Helena Ninković Budimlija, najavljuje da ovog ljeta zatvaraju sve objekte osim Kastafskih sardelica od 1. srpnja do 1. rujna zbog uređivanja i promjene podnih obloga drugog kata u »Nazoru«:




– Naši objekti uređuju se svake godine što financijski pokriva Grad Kastav kao osnivač koji odlično prati sve potrebe vrtića i s njima imamo zaista kvalitetnu suradnju na dobrobit najmlađih. U našem vrtiću u punom opsegu satnice odnedavno radi i logopetkinja koja pomaže velikom broju djece, a imamo i pomagače za četvero djece s razvojnim teškoćama. Ono što je novo i djeci posebno zanimljivo je program robotike s kojim smo započeli i u koji su uključena djeca starijih skupina. Nabavili smo dva robota, a Raul Jereb i Ksenija Đuranović vode taj zanimljiv projekt, ističe Ninković Budimlija.


Puno pažnje u vrtiću se polaže i na ekološke teme kako bi mališani postali ekološki osviješteni građani. U vrtiću će se stoga 13. travnja održati Eko dan i akcija uređivanja svih vrtova i objekata, uz pomoć roditelja i svih zaposlenika, a djeca će farbati ograde, čistiti okoliš i saiti cvijeće.


– Naša engleska skupina na čelu s učiteljicom Dragicom Stanić i uz pomoć lovaca našeg lovačkog društva Lisjak iz Kastva odradila je projekt »Vani u svim vremenskim uvjetima« koji je prezentiran na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji u Murskoj Soboti – »Ekologija za bolje sutra«. U sklopu tog projekta, djeca skupina za rano učenje engleskog jezika svakodnevno su se upoznavala sa šumom, biljnim i životinjskim svijetom te lovcima kao »stanovnicima« šume koji čuvaju stanište te biljke i životinje u njemu. U jednom od posjeta šumi, odgojiteljice su uvidjele kako djeca percipiraju lovce kao »zločeste ljude« s puškama, pa smo u suradnji s lovačkim društvom Lisjak organizirali susret mališana s lovcima koji su im pričali o njihovim zadaćama u šumi. Predodžbu o lovcu kao osobi koja ubija životinje, zamijenila je spoznaja da je lovac čovjek koji čuva šumu te brine o cjelokupnom biljnom i životinjskom svijetu. Odgojiteljice Alenka Kulaš, Ivana Rončević, Iva Tuhtan Švaljek i Kristina Weiner napisale su i stručni rad u kojem su predstavile svoj projekt o boravku djece u šumi i susretu s profesijom lovca, kaže ravnateljica kastavskog vrtića.


Tekuća godina polako se približava kraju, a kastavski mališani obilježet će završetak vrtićke sezone završnim priredbama u lipnju, koje će se održati ispred svih objekata, te završnim izletima svih skupina tijekom svibnja i lipnja.